18:22 / 04.09.2018.

Autor: I.B./HRT

Udruge u zdravstvu traže jedinstveni PDV na lijekove

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Na isti lijek u Hrvatskoj PDV može biti i 5 i 25%, ovisno o tome izdaje li se na recept ili bez njega.
Na isti lijek u Hrvatskoj PDV može biti i 5 i 25%, ovisno o tome izdaje li se na recept ili bez njega. Udruge u zdravstvu traže pak da stopa poreza i za jedne i za druge lijekove bude jedinstvena, 5%. Dvojnu stopu PDV-a na lijekove u Europskoj uniji imaju još Švedska, Velika Britanija i Francuska. Sve ostale članice imaju istu stopu poreza za sve lijekove.

Lijekovi su, kažu građani, skupi, a porez na njih previsok.

Jedinstvenu stopu PDV-a od 5 posto na sve lijekove traži Koalicija udruga u zdravstvu. Pacijenti na jedan lijek, ovisno o pakiranju, plaćaju dvije različite stope PDV-a.

Za jedinstvenu stopu PDV-a odavno su i ljekarnici, korist je višestruka.

"Za pacijente to znači da će se samostalno moći odlučiti riješiti neke jednostavnije simptome, u konačnici to rasterećuje zdravstveni sustav i u financijskom ali i u organizacijskom smislu, jer jednostavnije tegobe koje pacijenti mogu samostalno riješiti će im biti dostupnije", ističe predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu Ivica Belina.

I neće, kaže, morati kupovati lijekove iz inozemstva kako bi uštedjeli.

"U pograničnim područjima naši pacijenti odlaze u susjedne zemlje, gdje je stopa puno niža i gdje su cijene bezreceptnih lijekova puno niže. Tako da ako ti pacijenti ostanu u Hrvatskoj i budu kod nas kupovali svoju terapiju vjerojatno će sustav i financijski doživjeti neki benefit", dodaje.

Samo u 2016. građani su na bezreceptne lijekove potrošili 545 milijuna kuna.

Novi zakon o porezu na dodanu vrijednost prilika je za jedinstvenu poreznu stopu na lijekove, koja je u većini zemalja EU-a uobičajena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!