13:31 / 10.12.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Udruge upozoravaju na nisku razinu socijalnih i ekonomskih prava

Centar Zagreba

Centar Zagreba

Foto: Zoe Sarlija / PIXSELL

Udruge civilnog društva upozorile su u petak, na Međunarodni dan ljudskih prava, na nisku razinu socijalnih i ekonomskih prava u Hrvatskoj te su zatražile poboljšanje javnih usluga kao i bržu obnovu potresom pogođenih područja.

- Zdravstvena zaštita, socijalna skrb, stanovanje i obrazovanje moraju biti dostupni svima. Javne usluge trebaju pouzdane temelje, što neizostavno uključuje dugoročna javna ulaganja i progresivno oporezivanje kako se društvene nejednakosti ne bi produbljivale, poručuju udruge u priopćenju.

Pet udruga - Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju, Centar za mirovne studije, Institut za političku ekologiju, Kuća ljudskih prava Zagreb i Pravo na grad - smatra da je Vlada posljednjih mjeseci na brzinu donijela ili planira donijeti niz nacionalnih planova i reformi "koje će skupljati prašinu u nekoj ladici", umjesto da osmisli kvalitetna rješenja za ostvarivanje osnovnih ljudskih prava.

Posebno ističu izostanak strateških dokumenata za marginalizirane skupine poput beskućnika ili izbjeglica.

Srozavanje radničkih prava, nedostupna i neadekvatna zdravstvena zaštita

Upozoravaju i na dugogodišnje srozavanje radničkih prava, nedostupnu i neadekvatnu zdravstvenu zaštitu, loš sustav socijalne skrbi, izostanak politika koje bi omogućile sigurne oblike stanovanja te nejednakosti u obrazovanju.

Svi ti problemi, naglašavaju, još su se u korona-krizi dodatno zaoštrili.

Uvjeti rada u mnogim su sektorima uvelike otežani, raste nesigurnost radnih mjesta, a zdravstveni sustav ne može istovremeno pružati skrb oboljelima od covida i drugim bolesnicima, zbog čega je ugroženo pravo na zdravlje.

Sustav socijalne skrbi, upozoravaju udruge, nema dovoljno kapaciteta za rješavanje gorućih problema te ne osigurava zaštitu prava najranjivijih skupina, a posebice osoba i djece u riziku od siromaštva te žrtava nasilja.

Ukazuju i na rast cijene najma stanova i na epidemijom ugroženo pravo na obrazovanje, nedostatak vrtića, nejednaku dostupnost prijevoza, školske prehrane, na činjenicu da brojnim školama nedostaje prostora i opreme...

Sporost, nesposobnost ili nevoljkost vladajućih u obnovi nakon potresa

Kao dodatni akutni problem izdvajaju "strahovitu sporost, nesposobnost ili nevoljkost vladajućih da se krene s obnovom potresom pogođenih područja".

Pet udruga ističe i da su na područjima pogođenima potresima 2020. godine, a posebice na Baniji, ljudi prepušteni sami sebi i proživjet će još najmanje jednu zimu u nedostojnim uvjetima".

Napominju da o važnosti javnih usluga govori i manifest "Budućnost je javna" koji je već potpisalo gotovo 200 organizacija diljem svijeta, tražeći javne usluge koje odgovaraju na pojedinačne i kolektivne potrebe, smanjuju nejednakosti i štite dostojanstvo svih članova društva.

Tako postavljene javne usluge, koje se temelje na javnim politikama koje su socijalno pravedne i usklađene s ljudskim pravima, značile bi proaktivno rješavanje gorućih problema, koji posebno pogađaju marginalizirane, poručuju udruge.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!