08:30 / 04.06.2020.

Autor: M.M./HRT

Udruge za civilno društvo poslale otvoreno pismo premijeru

-

-

Foto: - / -

Udruge za civilno društvo pred Vladom su održale konferenciju za novinare.
Udruge za civilno društvo pred Vladom su održale konferenciju za novinare, te uputile otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću da na današnjoj sjednici Vlade ne imenuje članove Europskog i socijalnog odbora, s obzirom da procedura izbora članova i članica EGSO-a iz redova organizacija civilnog društva nije bila u skladu s načelima transparentnosti i autonomije rada civilnog društva koje su temelji svake demokracije.

Branka Juran, koordinatorica Platforme za međunarodnu građansku solidarnost CROSOL rekla je kako je CROSOL organizacija koja koordinira rad civilnog društva za vrijeme hrvatskog predsjedavanja Vijećem EU-a i da su iznenađeni nazadovanjem transparentnosti procesa izbora članova za EGSO od strane civilnog društva. 

- Ovakvo srozavanje demokratskih procesa i standarda koje je Hrvatska već imala prije pet godina nije jedina od stvari koje su se dogodilo u posljednjem periodu, rekla je Blaženka Sečkar iz GONG-a.

Marina Škrabalo, upraviteljica SOLIDARNA - Zaklada za ljudska prava i solidarnost, članica EGSO-a, poslala je poruku premijeru Plenkoviću da vrati izbore za EGSO u proceduralni kolosijek koji priliči državi koja vodi EU, da spriječi proceduralni diletantizam i nedostatak demokratske kulture te da se ponove izbori za EGSO za treću grupu kako cijela hrvatska delegacija ne bi bila kompromitirana.

- Nadamo se da će premijer zaštiti reputaciju i profesionalce u našem sustavu, rekla je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!