07:53 / 26.05.2019.

Autor: HRT

Ugašen požar na čakovečkom odlagalištu otpada

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Kako je priopćeno sa sjednice, u požaru nitko nije ozlijeđen. Vatrogasne i ostale službe cijelu su noć bile na terenu.
Požar koji je jučer poslijepodne planuo na čakovečkom odlagalištu otpada, ugašen je jutros oko 5 sati.Mjere predostrožnosti o zatvaranju prozora te opreza kod boravka na otvorenom ukinute su jutros, jer nije bilo i neće biti opasnosti po zdravlje, zaključci su to sastanka Stožera za civilnu zaštitu Grada Čakovca održanog jutros u Totovcu te naglasci s konferencije za novinare u prostorijama Javne vatrogasne postrojbe u Čakovcu.

Mještane je brinuo gusti crni dim no iz Zavoda za javno zdravstvo kažu da nikakvi opasnosti po ljudsko zdravlje nema te da su sva mjerenja u granicama normale. Koji je uzrok velikog požara u kojem je gorjelo čak 3 tisuće tona plastike još uvijek se ne zna. Policija čeka da vatrogasci završe svoj posao pa tek će onda izaći na teren.

- Veliki požar na odlagalištu kod Čakovca, dim opasan za građane 

Požar je ugašen u rekordnom roku, uspjeli smo ga obuzdati vlastitim snagama, te nije bilo potrebe za angažiranjem dodatnih snaga poput helikoptera, koje su bile stavljene u pripravnost, rekao je predsjednik Stožera za civilnu zaštitu Grada Čakovca  Mario Medved i naglasio da su svi vatrogasci koristili zaštitnu opremu te da kod njih nisu zabilježeni nikakvi respiratorni problemi.

Dr. med. Lidija Megla Vrbanec iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije rekla je kako izmjerene vrijednosti pokazuju da utjecaja na zdravlje ljudi nije bilo. Vremenske prilike bile su takve da je dim s požarišta odlazio u atmosferu, gdje su mu koncentracije padale, tako da nije bilo niti će biti utjecaja na zdravlje. Stoga su, rekla je, mjere predostrožnosti rano ujutro ukinute, no preporuča se pranje voća i povrća prije konzumacije i to onog ubranog u neposrednoj blizini odlagališta.

U požaru nitko nije ozlijeđen. Vatrogasne i ostale službe cijelu su noć bile na terenu. Predsjednik Stožera je kazao sinoć da je požar planuo poslijepodne na četvrtoj odlagališnoj plohi te se proširio na dio zatvorenog odlagališta na kojem se nalazi uskladišten plastični otpad.

Odmah se počela navoziti zemlja kako bi se spriječilo širenje vatre na druge dijelove odlagališta, što je uspješno i završeno, rečeno je. U vrijeme održavanja sjednice na terenu je radilo 30 vatrogasaca s deset vozila, koji će cijelu noć požarište polijevati vodom, a izmjenjivat će se prema dogovorenim smjenama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!