13:48 / 02.07.2019.

Autor: I.H./Hina

Ugostitelji traže smanjenje PDV-a

Arhivska fotografija (foto: Grgo Jelavic/PIXSELL)

Arhivska fotografija (foto: Grgo Jelavic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Iz Koordinacije su upozorili da je sektor turizma i ugostiteljstva pred kolapsom, u situaciji u kojoj se plaća najviša stopa PDV-a u Europi.
Koordinacija ugostitelja Hrvatske u utorak je upozorila da prevelik porezni teret prijeti slomom ugostiteljstva te su zatražili smanjenje PDV-a na pripremu i posluživanje hrane u ugostiteljstvu s 25 na 13%.

Iz Koordinacije su upozorili da je sektor turizma i ugostiteljstva pred kolapsom, u situaciji u kojoj se plaća najviša stopa PDV-a u Europi.

Predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja Marin Medak i predsjednik Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije Vedran Jakominić na konferenciji za novinare nakon radnog sastanka su iznijeli zahtjeve koje će uputiti Vladi i mjerodavnim institucijama, s ciljem spasa sektora turizma i ugostiteljstva koji se, kako su naveli, zbog visokog poreznog opterećenja nalazi pred potpunim kolapsom.

Zbog te alarmantne situacije vrijeme je da Vlada napokon pokrene dijalog s ugostiteljima, poručili su iz Koordinacije ugostitelja Hrvatske.

- Želimo otvoriti dijalog s Vladom kako bi se riješili problemi koji su se nagomilali. U proteklih 20 i više godina ne funkcionira sistem koji je država napravila. Uvijek je tu bilo političke trgovine i sad će nam trebati deset godina da se vratimo na 2015. i 2016. kad je uhvaćen izvanredan zamašnjak. Došlo je do toga da sada nemamo nikakvu strategiju, a najbitniji i najveći sektor se razvija stihijski, poručili su iz Koordinacije.

Kazali su i da su nezadovoljni načinom kako ih zastupaju Hrvatska obrtnička komora i Hrvatska gospodarska komora.

Medak je istaknuo da Hrvatska ima najvišu stopu PDV-a na pripremu i posluživanje hrane na Sredozemlju i jednu od najviših stopa u EU-u.

- Tražimo hitno smanjivanje te stope na 13% i ukidanje poreza na potrošnju od 3%, jer nas te stope onemogućavaju da adekvatno platimo domaće radnike koje želimo zapošljavati umjesto stranaca, istaknuo je.

Naveo je i kako su ugostitelji u poreznim škarama koje im ne dopuštaju razvoj i uništavaju ne samo sektor ugostiteljstva nego i turizam kao ključnu granu hrvatskog gospodarstva.

- Ako usporedimo raspodjelu ugostiteljskog prometa u Hrvatskoj i u usporedivim mediteranskim zemljama, ukupan udio države i radnika u prometu je gotovo istovjetan (59% naspram 58%), ali kada obratimo pozornost na neto iznos koji radnik dobije na račun, dolazimo do odgovora gdje je novac, kazao je Jakominić napominjući kako radnik dobije 50% iznosa koji bi mogao dobiti, a cjelokupnu razliku prisvaja država.

- Ponižavajuće je gledati kako ljudi odlaze iz zemlje, dok iz Vlade stižu poruke kako je poslodavac taj koji je nezasitan, rekao je.

Iznio je i podatke Fine prema kojima je više od 120 000 poduzetnika lani imalo 882.884 zaposlena, oko 680 milijardi kuna prometa, a 22 milijarde kuna dobiti, odnosno 3% od toga prometa.

- Jasno je da novac nije kod nas. Očekujemo da ćemo u suradnji sa svim dionicima - malim pivarima, vinarima, OPG-ima i sindikatima - uspjeti obraniti našu ekonomiju, usmjeriti prihode našim kolegama i domaćim proizvođačima, zaključio je Jakominić.

Koordinacija ugostitelja smatra kako su mjere poput uvođenja kvote za strane radnike samo privremeno rješenje te da Hrvatskoj treba kvalitetna i dugoročna strategija razvoja turizma i ugostiteljstva koja će između ostalog omogućiti da hrvatski radnici ostanu u Hrvatskoj, umjesto da odlaze u inozemstvo.

Na današnjem radnom sastanku sudjelovali su predstavnici Udruge poreznih obveznika "Lipa", Hrvatske udruge turizma, Udruge nezavisnih poslodavaca, Koordinacije proizvođača jakih alkoholnih pića pri HUP-u, predstavnik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel, predstavnici dobavljača te brojni hrvatski ugostitelji.

Koordinaciju ugostitelja Hrvatske čine ugostitelji diljem Hrvatske, među ostalim i pokretači inicijative Udruga za ugostiteljstvo i turizam Međimurja, Udruga ugostitelja Dubrovnik, Nezavisna udruga ugostitelja te Udruga ugostitelja Primorsko-goranske županije.

O ovoj su temi u "Studiju 4" govorili Medak i Jakominić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!