12:33 / 17.04.2018.

Autor: D.M./HRT

Ugovor Zagreba i Vlade o Imunološkom - dolaze stranci?

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zagreb bi sa 110 milijuna kuna dokapitalizacije trebao riješiti problem obveza prema dobavljačima, pokrenuti proizvodnju te pokriti troškove poslovanja tijekom modernizacije pogona.
Grad Zagreb i Vlada uskoro bi trebali potpisati model strateškog partnerstva za pokretanje proizvodnje u Imunološkom zavodu. Cilj je, rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić, sačuvati radna mjesta i proizvodnju cjepiva i krvnih derivata. Zagreb bi sa 110 milijuna kuna dokapitalizacije trebao riješiti problem obveza prema dobavljačima, pokrenuti proizvodnju te pokriti troškove poslovanja tijekom modernizacije pogona.

Kujundžić je potvrdio da su Grad Zagreb i Vlada partneri u Imunološkom zavodu, kao što su partneri i u izgradnji Nacionalne dječje bolnice, tj. Sveučilišne bolnice. Za Imunološki zavod plan je sačuvati radna mjesta i proizvodnju krvne plazme, odnosno njezinih derivata u fazi A i pokrenuti je što prije. Sljedeće je vidjeti što s cjepivima, kako i njih pokušati sačuvati - sami ili s nekim svjetskim partnerom, kazao je. Najavio je da bi sporazum trebao biti formalno potpisan ovih dana. Imunološki je građevno i tehnološki u lošemu stanju, u tom smislu osnovna je ideja što prije na novoj lokaciji izgraditi prostor u kojemu bi se prerađivala plazma, rekao je na upit je li Zagreb spreman ulagati u Imunološki zavod.Sindikalna povjerenica u Imunološkom Lidija Jagarinec pozdravila je najavu pokretanja proizvodnje. Ističe kako se s nekim potezima jako kasni. "Da se bilo kakva privremena proizvodnja pokrenula prije pet godina, do izgradnje nove tvornice sve bi bilo lakše, ali bojim se da njezin nastavak na sadašnjim lokacijama neće biti moguć", kazala je. Upitana o dolasku HALMED-ove inspekcije, odgovorila je kako to pripada u poslovnu politiku, o čemu ne želi govoriti jer su joj zbog toga već prijetili otkazom. Jagarinec tvrdi da nijedna kap krvi iz zaliha nije uništena ili bačena, a sve ostalo je u nadležnosti ravnatelja ili Ministarstva zdravstva, bez čijeg se odobrenja ne može ništa učiniti - ni prodati, ni uništiti, niti proizvesti. HTV u posjedu dokumenata: krvna plazma propada i baca se
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!