11:18 / 29.01.2019.

Autor: I.H./Hina

Ugovoreno oko 56 mil. kn za 29 autobusa ZET-a, prijevoz neće poskupjeti

-

-

Foto: - / -

Zagrebački gradonačelnik Bandić ustvrdio je da ZET-ov javni prijevoz neće poskupjeti te da zasad o tome i ne razmišljaju.
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) Tomislav Petric i direktorica ZET-a Ljuba Žgela potpisali su danas ugovor o dodjeli 55,8 milijuna kuna za nabavu 29 autobusa za ZET, a gradonačelnik Milan Bandić naglasio je da cijena javnog prijevoza neće poskupjeti.
Iz europskog operativnog programa Konkurentnost i kohezija osigurano je 85 posto nepovratnog novca (44,6 milijuna kuna), a 15 posto je iz zagrebačkog gradskog proračuna. Navedeni ugovor drugi je u sklopu kojeg Ministarstvo dodjeljuje nepovratna sredstva za nabavu novih autobusa za Grad Zagreb, odnosno ZET.

Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture najavljuju da će novi autobusi biti na linijama na kojima su dosad prometovali stari, a radi se o ukupno 17 linija na području Zagreba.


Butković: 314 milijuna kuna za javni prijevoz u devet hrvatskih gradova

Naveo je da su pokrenuli projekt ukupne vrijednosti 314 milijuna kuna za devet hrvatskih gradova, u sklopu kojeg je nabavljeno 187 novih autobusa, a s današnjim ugovorom taj projekt završava. Za Zagreb su potpisani ugovori za ukupno 44 nova autobusa, kad se današnjih 29 zbroji s onih 15 iz 2017. godine.

Butković je naglasio da su s današnjim potpisivanjem došli na 80 posto ugovorenih sredstava u prometu, a kad se tomu doda Instrument za povezivanje Europe (CEF), riječ je o investicijskom ciklusu ukupne vrijednosti oko 20 milijardi kuna.


Bandić: Usluge javnog prijevoza neće poskupjeti

Zagrebački gradonačelnik Bandić ustvrdio je da ZET-ov javni prijevoz neće poskupjeti te da zasad o tome i ne razmišljaju.

- Peglamo proračun i pokušavamo svakom kunom što bolje gospodariti da bi nam ostalo za što manje dizanje cijena, a što redovitiju isporuku javne usluge građanima, naglasio je. Dodao je i kako će u gradskoj upravi biti zadovoljni ako stimuliraju korištenje javnog prijevoza "makar za dva, tri posto".

O tome kad će se novi autobusi naći u prometu i kako će biti raspoređeni, najavio je da će o tome biti održana konferencija u ZET-u. Na novinarski upit o natječaju za leasing 143 vozila koji je raspisao gradski Ured za javnu nabavu, Bandić je kazao kako gradonačelnik ne nabavlja vozila i nije šef nabave, a još manje šef garaže.


Petric: Samo 12 posto Zagrepčana vozi se gradskim prijevozom

-
U Zagrebu se samo 12 posto građana vozi javnim prijevozom i nadam se da će i ovaj projekt pridonijeti da se što više građana vozi autobusom i da kvaliteta života poraste, kazao je ravnatelj Petric.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!