Ugovori o dodjeli financijske potpore Hrvatima u BiH 'teški' 4,5 milijuna kuna

19.12.2022.

22:50

Autor: Hina/Dnevnik3/IMS/I.B.

Ugovori o dodjeli financijske potpore Hrvatima

Ugovori o dodjeli financijske potpore Hrvatima

Foto: Dnevnik 3 / HRT

Svečano su potpisani i uručeni ugovori o dodjeli financijske potpore projektima za poticanje povratka Hrvata i stvaranja održivih uvjeta života u BiH u vrijednosti od 4 milijuna i 599 tisuća kuna. Državni tajnik Središnjeg ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas tom prilikom naglasio je da hrvatska Vlada nijednog trenutka nije zaboravila Hrvate u BiH.

Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje uručio je u ponedjeljak 55 ugovora o dodjeli financijske potpore Hrvatima u BiH, vrijednih 4,5 milijuna kuna, a državni tajnik Gordan Hanžek rekao je da Hrvatska time pomaže susjednoj zemlji kojoj još nisu dostupni EU fondovi.

Ukupno 55 korisnika, uključujući škole, gradove, općine, župe, domove zdravlja i udruge civilnog društva iz Bosne i Hercegovine, potpisali su Ugovor o dodjeli financijske potpore projektima za poticanje povratka Hrvata i stvaranje održivih uvjeta života.

Znamo koliko je to bitno hrvatskom narodu u BiH kojem još nisu otvoreni EU fondovi, te isto tako znamo da je danas bez njih jako teško realizirati projekte. Ovim činom pokušavamo pomoći našem narodu da ostane u svojim kućama i na svojim gospodarstvima, rekao je Hanžek.

Ukupna vrijednost ugovora iznosi 4,5 milijuna kuna, ali za sljedeću se godinu planiraju novi ugovori u većem iznosu.

Projekt pomoći podijeljen je na četiri dijela: pomoć jedinicama lokalne samouprave, pomoć sektorima obrazovanja i zdravstva, pomoć gospodarstvenicima te pomoć udrugama civilnog društva koje djeluju na raznim poljima, dodao je državni tajnik.

Milas: Hrvatska ni u jednom trenutku nije zaboravila na BiH

Godina na izmaku bila je turbulentna za Hrvate u susjednoj zemlji, koja je nedavno dobila status kandidatkinje za ulazak u EU, naglasio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.

Drago mi je da ovakvi programi realiziraju kako bi stvorili bolje uvjete u svakodnevnom životu, za naše OPG-ove, za rješavanje infrastrukture, za pomoć u procesu obrazovanja ili novu opremu u školstvu, kazao je Milas.

Milas dodaje da Hrvatska ni u jednom trenutku nije zaboravila na BiH te joj pomaže da omogući kvalitetniji život svim narodima koji u njoj žive.

Imamo zajedničku prošlost i sadašnjost, a i u budućnosti ćemo teško jedni bez drugih, istaknuo je.

Među potpisnicima ugovora je i Grad Livno koji je dobio je 100 tisuća kuna za rekonstrukciju krovišta Osnovne škole Ivan Goran Kovačić, područna škola Zabrišće, kazao je gradonačelnik Darko Čondrić.

Radi se o važnom projektu za školstvo, zgrada je u lošem stanju. Planiramo utrošiti vlastita sredstva, a sredstva Središnjeg državnog ureda će nam definitivno dobro doći, rekao je Čondrić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!