16:38 / 13.02.2020.

Autor: HRT

Ugovori o javnom prijevozu još na čekanju

Foto: ilustracija/PIXSELL

Foto: ilustracija/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Iako je Ministarstvo prometa donijelo Pravilnik o obavljanju usluga javnoga linijskoga prijevoza putnika, ugovori još nisu sklopljeni.
Autobusni prijevoznici još ne znaju tko će im platiti razliku između aktualne i stvarne, ekonomske cijene karte. Iako je Ministarstvo prometa donijelo Pravilnik o obavljanju usluga javnoga linijskoga prijevoza putnika, ugovori još nisu sklopljeni. Ovlast za sklapanje ugovora s prijevoznicima prebačena je na županije, a one novca, čini se, nemaju. Hoće li se zbog toga ukinuti neke linije?

Iz Bjelovara za 25 kilometara udaljen Križ Gornji samo dva putnika. U 12 godina njegova rada, kaže Filip Franjić - nikad nije bilo lošije. "Ljudi trebaju prijevoz, a mi trebamo posao", dodaje. Gospođa Ruža Udorović drugi prijevoz nema, a u Bjelovar mora barem pet puta mjesečno, kao i drugi koji moraju na kontrole liječniku. 

I sve je dobro dok su tu srednjoškolci koji ipak pune sjedišta. No tridesetak prijevoznika tvrdi kako je stanje posvuda neodrživo. Umjesto ekonomski isplativih 11 uspijevaju naplatiti jedva 6 kuna po kilometru, pa im gubici premašuju 300 milijuna kuna na godinu.

Rješenje je uvođenje takozvane javne usluge koju smo u skladu s europskim obvezama već trebali primijeniti. "Radi se o dnevno bar tri polaska u nekom pravcu gdje ima stanovnika i daleko više polazaka prema onim mjestima koja gravitiraju prema centrima", kaže Berislav Saraja iz Udruge autobusnih javnolinijskih prijevoznika.

No iako su trebali biti sklopljeni potkraj prošle godine, ugovori sa županijama, još su na čekanju. Bjelovarsko-bilogorska procjenjuje kako joj za to treba oko 10 milijuna kuna, a toliko u proračunu nema, tvrdi župan Damir Bajs.

Kako sličan problem imaju svi ruralni krajevi, pa i otoci, s nestrpljenjem se iščekuje sastanak Zajednice županija s ministrom prometa. Jer o prometnoj povezanosti ovisi i demografski opstanak. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!