UGP: Naći rješenja koja će zadovoljiti i Vladu i poduzetnike

06.01.2023.

12:46

Autor: Hina/HRT

Porasle cijene brojnih artikala i usluga

Porasle cijene brojnih artikala i usluga

Foto: Dnevnik / HRT

Udruga Glas poduzetnika (UGP) izrazila je nezadovoljstvo najavljenim Vladinim mjerama za one koji su neopravdano podigli cijene, uvođenjem crnih lista poduzetnika te inspekcijama zbog zaokruživanja cijena u eurima, pozvavši Vladu na 'zajedničko rješenje' s poduzetnicima.

"Neka Vlada pozove predstavnike poduzetnika, dakle predstavnike UGP-a i recimo HUP-a, da s Vladom nađemo zajednička rješenja koja će zadovoljiti i Vladu i poduzetnike te stvorimo i zajedničko tijelo koje će raditi na reformama i digitalizaciji", poručio je u petak u priopćenju član Nadzornog odbora UGP-a Boris Podobnik. 

Kaže da crne liste, ograničavanje cijena i uvođenje novčanih kazni u vrijeme inflacije i financijske nesigurnosti "nisu odraz demokracije". Dodaje kako živimo u državi koja ima tržišnu ekonomiju i gdje svaki poduzetnik samostalno određuje cijenu svog proizvoda/usluga ovisno o tome postoji li za njim potražnja.

"Tržište će se s vremenom, kao što imamo primjer i u drugim državama, stabilizirati, a tome ovakav pristup Vladajućih može samo štetiti i usporavati ga", ustvrdio je Podobnik.

Kaže i da će mjera zamrzavanja cijena na neodređeno, 'kao u vrijeme socijalizma, rezultirati nestašicama, roba će biti jeftina, ali je neće biti'.

"Nije bilo potrebe za ovim mjerama jer će zbog schengena, a i zbog najavljene zabrane rada nedjeljom, Hrvati opet vikendima kupovati u Sloveniji, Italiji, Austriji i Mađarskoj i to bi brzo vratilo cijene u normalu. Kad nema granica i carine, granice postaju administrativne i više ništa ne sprječava naše građane da kupuju vani, ali i naše firme da se presele u Brežice, dok radnici žive u Zagrebu ili Svetoj Nedelji", naveo je član Nadzornog odbora UGP-a Boris Podobnik.

Dodao je kako 'cijene ne rastu iz obijesti prodavača već zato što su cijene energenata previsoke, inflacija je visoka pa i cijena rada skače'.

Vlada zadužila sve nadležne resore da pojačaju nadzor gospodarskih subjekata 

Vlada je jučer pozvala one koji su neopravdano povisili cijene da ih vrate na razinu od 31. prosinca, a premijer Andrej Plenković najavio je u protivnom snažnu intervenciju za one koji su to učinili u procesu zamjene kune eurom. Neka trgovačka društva iskoristila su konverziju kako bi neopravdano podizala cijene, za što ne postoji nikakav razlog ni opravdanje, budući da se ona obavlja bez naknade, poručio je premijer Plenković s Vladine sjednice.

Vlada je zadužila Ministarstvo gospodarstva da poduzme mjere kako bi prikupilo potpune i točne informacije o kretanju i praćenju cijena, Ministarstvo poljoprivrede da prikupi podatke o kretanju cijena poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a sve nadležne resore da razmotre pripremu izmjena odgovarajućih propisa i drugih akata Vlade kako bi zaštitili potrošače.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!