UHAP: Organizirat ćemo prijevoz; bez manipulacije na račun učenika

01.09.2022.

13:39

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Marijan Susenj / Pixsell

Udruga hrvatskih autobusnih prijevoznika (UHAP) u četvrtak je pozvala županije, gradove i škole da se obrate bilo kojem autobusnom prijevozniku iz njihove udruge za organiziranje prijevoza nakon što je dan ranije jedna udruga prijevoznika najavila ukidanje linija s malim brojem učenika.

Prijevoznici UHAP-a će preuzeti prijevoz učenika ukoliko ga bilo tko otkaže na potrebnim linijama, kako bi djeca imala osiguran prijevoz do škola, priopćili su iz te udruge.

Djeca, obrazložili su, ne smiju biti kolateralna žrtva manipulacije dijela autobusnih prijevoznika koji zbog neusklađenosti s EU propisima zadržavaju monopolistički položaj na određenim autobusnim linijama.

UHAP u srijedu izrečeni stav dijela autobusnih prijevoznika smatra ponovljenim nelegitimnim pritiskom na resorno Ministarstvo i županije da provedu javnu uslugu netransparentno i bez javnog natječaja te dodijele javne novce samo pojedinim privatnim poduzećima.

Iako smatramo da su primjena i uspostava javne usluge svakako najbolji način za organizaciju prijevoza učenika i mladeži unutar županija, nužno se pridržavati EU Uredbe koja jasno naglašava primjenu javnog natječaja i nediskriminativnog pristupa, ističu.

Oni napominju da se u Hrvatskoj prvi puta uvodi javno-linijski prijevoz u obliku javne usluge, da je od izuzetne važnosti da se sve provede na transparentan i nediskriminativan način, te da se omogući svim gospodarskim subjektima u državi sudjelovanje u tom budućem poslu.

UHAP kaže da dio autobusnih prijevoznika zbog trenutnog neprovođenja EU zakona zadržavaju monopolistički položaj na određenim županijskim i među-županijskim autobusnim linijama.

Na tržištu postoji stotinjak licenciranih kompanija koje se bave autobusnim prijevozom, a koji imaju dostatne kapacitete te stoga javni prijevoz, odnosno prijevoz školaraca nije i ne može biti ugrožen, ističe se u priopćenju.

UHAP okuplja dio domaćih autobusnih prijevoznika, članica HUP-a i HGK, kojima je u cilju unapređenje cjelokupne autobusne industrije na hrvatskom tržištu, digitalizacija te u konačnici liberalizacija sektora, kažu za sebe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!