Uhićen na granici zbog sumnje na ratne zločine nad Hrvatima

14:00 / 08.06.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Tovarnik

Tovarnik

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

Pri ulasku u Republiku Hrvatsku na graničnom prijelazu Tovarnik u ponedjeljak je uhićen 65-godišnji hrvatski državljanin iz Beograda zbog sumnje da je 1991. i 1992. u logorima na području Srbije počinio ratni zločin protiv više hrvatskih branitelja, ratnih zarobljenika.

Iz PU vukovarsko-srijemske navode da je tijekom kriminalističkog istraživanja nad uhićenikom utvrđena osnovana sumnja da je od studenog 1991. do travnja 1992., u logorima osnovanim u Republici Srbiji, u blizini mjesta Stajićevo, u Srijemskoj Mitrovici i Nišu, kao ispitivač verbalno i tjelesno zlostavljao zarobljenike dovođene s područja Hrvatske. Radilo se o više stotina zatočenih pripadnika oružanih postrojbi Republike Hrvatske.

- Osumnjičenik je to činio suprotno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog običajnog prava o postupanju s ratnim zarobljenicima. Osim što ih je verbalno zlostavljao, zarobljenike je udarao palicom po svim dijelovima tijela dok nije dobio zadovoljavajući iskaz, pri čemu je zadavao tjelesne ozljede i izazivao veliku patnju, izvijestili su iz policije.

Policija je protiv osumnjičenog 65-godišnjaka Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku podnijela kaznenu prijavu zbog sumnje da je počinio kazneno djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava - ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, te je predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!