Uhićen "perač" 2 milijuna eura

13.03.2023.

16:31

Autor: P.F./HRT

Euri

Euri

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke su, u suradnji s Ministarstvom financija - Uredom za suzbijanje pranja novca, te policijom Malezije, proveli kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjim muškarcem zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela računalne prijevare i pranja novca.

U sklopu provođenja kriminalističkog istraživanja potvrđena je sumnja kako je 45-godišnjak činio kaznena djela tijekom 2021. i 2022. tako da je drugima, za sada nepoznatim počiniteljima kaznenih djela na štetu računalnih sustava, programa i podataka, ustupio podatke o bankovnim računima trgovačkog društva sa sjedištem u Zagrebu u kojem je bio odgovorna osoba. Na te je račune primao doznačena materijalna sredstva stečena kaznenim djelima računalne prijevare na štetu inozemnih trgovačkih društava sa sjedištem u Maleziji i u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Po zaprimanju, sredstva su uplaćivana drugim inozemnim primateljima, najčešće trgovačkim društvima s područja Kine. U suradnji s Uredom za sprječavanje pranja novca, dio sredstava koja potječu od kaznenog djela je blokiran na računima trgovačkog društva iz Zagreba i samim time je počiniteljima onemogućeno daljnje raspolaganje sredstvima.

Analizom transakcija utvrđena je ukupna materijalna šteta od oko 1.964.300 eura od čega je 798.000 eura zamrznuto na računima trgovačkog društva iz Zagreba, a 966.000 eura naknadno je povučeno s tog računa i vraćeno trgovačkom društvu u Maleziji.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni je u zakonskom roku predan pritvorskom nadzorniku, a posebno izvješće kao dopuna kaznene prijave podneseno je Općinskom državnom odvjetništvu u Novom Zagrebu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!