17:12 / 30.11.2018.

Autor: HRT

Uhićen splitski liječnik osumnjičen za primanje mita

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar zdravstva Milan Kujundžić najoštrije je osudio slučaj splitskog kardiokirurga koji je primio mito.
Uhićen je splitski liječnik koji je osumnjičen za primanje 3000 eura kako bi obavio operativni zahvat nad teško oboljelim muškarcem, koji je potom preminuo. 

Policijska uprava splitsko-dalmatinska potvrdila je uhićenje 50-godišnjeg državljanina RH, ali nije navela njegovo ime.
U priopćenju se među ostalim navodi da je "osumnjičeni u dva navrata (12. i 16. studenog), od 51-godišnje hrvatske državljanke primio mito od 3000 eura nakon čega je obavio radnje koje je ionako morao obaviti, vezane uz liječenje sada pokojnog 49-godišnjaka".

Uskok je objavio da je protiv splitskog kardiokirurga pokrenuo istragu zbog sumnje da je za žurne pretrage i operativni zahvat životno ugroženog pacijenta od njegove supruge primio tri tisuće eura mita.


Uskok je izvijestio da je pokrenuo istragu protiv liječnika zbog sumnje da je kao voditelj Odjela za kardiologiju Kliničkog bolničkog centra Split, pacijentu koji je 22. listopada zaprimljen na liječenje, 8. studenoga priopćio da je u teškom i kritičnom zdravstvenom stanju te da zbog utvrđene dijagnoze tijekom operacije može umrijeti. Potom mu je rekao da će mu naknadno javiti termin operacije iako je znao da je pacijentu potreban žurni operativni zahvat. No, kada je 12. studenoga od supruge pacijenta primio 1.000 eura radi žurnog obavljanja potrebnih pretraga i operacije, novac je zadržao i stradan naložio da se pacijentu obavi pretraga, a potom ga je i operirao. Još 2.0000 eura primio je od pacijentove supruge 16. studenoga 2018., navodi među ostalim Uskok na svojoj internetskoj stranici.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić najoštrije je osudio slučaj splitskog kardiokirurga koji je primio mito. Poručio je da u ponedjeljak u KBC Split šalje inspekciju Ministarstva zdravstva koja će istražiti je li bilo i stručnih propusta u najnovijem slučaju korupcije u zdravstvu. Dodao je da se s tim u vezi danas sastaje stručno povjerenstvo u splitskoj bolnici.

Radi se o slučaju objavljenom u emisiji "Provjereno" Nove TV u kojoj je Ljubica Adžaip ispričala da je splitskom kardiokirurgu u ured donijela 3000 eura kako bi spasila život supruga, koji je unatoč tome umro.

Ministar je odbio prejudicirati čeka li splitskog kardiokirurga otkaz i reakcija DORH-a, rekavši samo da se sve mora istražiti i ako postoje osnove - najstrože osuditi.

U priopćenju Policijske uprave splitsko-dalmatinske stoji i da je kaznena prijava podnijeta i protiv 51-godišnjakinje a zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela "Davanje mita" iz članka 294. st. 2. Kaznenog zakona RH.
Foto: Tino Juric/PIXSELL

Foto: Tino Juric/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!