12:08 / 26.09.2018.

Autor: HRT

Uhićen vozač ministra Tolušića i kum Milijana Brkića

-

-

Foto: - / -

Informaciju nisu željeli komentirati u MUP-u ističući da je slučaj u nadležnosti Uskoka gdje također nije bilo moguće dobiti nikakvu informaciju.
Zbog sumnje da je Franji Vargi dojavio da mu se sprema uhićenje zbog izrade lažnih SMS poruka za Zdravka Mamića, a navodno i za Tomislava Karamarka i Milijana Brkića - uhićen je jedan od vozača ministra Tomislava Tolušića i Brkićev kum Blaž Curić.

Blaž Curić na ispitivanju u Uskoku
Nastavlja se priča o lažnim SMS-ovima
Brkić: Pitanja za one koji konstruiraju i lažu
Plenković: Očekujem istragu afere 'fabriciranih sms-ova'

"Čuo sam iz medija da je priveden moj prijatelj, suborac i kum. Postoje institucije ove države, nek one rade - i vidjet ćemo uskoro o čemu se radi", izjavio je u Milijan Brkić. Nije želio odgovoriti na pitanje podmeće li mu netko iz HDZ-a."Čuo sam da je uhićen jedan od vozača koji radi u Ministarstvu poljoprivrede koji je, između ostalog, vozio i mene. Svaka čast MUP-u i DORH-u. Očekujem da će apsolutno svi koji su imali prste u ovoj aferi biti procesuirani i kažnjeni", poručio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Na upit je li znao da je njegov vozač bio u nekakvoj vezi s Vargom odgovorio je: "Do danas ne". Ako se pokaže da su lažne SMS-poruke bile korištene za unutarstranačke sukobe, dodao je - "policija i DORH moraju ispitati sve i kazniti one koji su imali prste u tome".Branko Bačić, rekao je kako sve što se događa govori u prilog toga da su pravne institucije neovisne te da nema nedodirljivih. Upitan da li je Franju Vargu ikada vidio u stranci, Bačić je uzvratio kako je za njega prvi puta čuo kada se otvorila afera. "Ne znam tko je, niti bih ga prepoznao", kazao je. Dodao je kako razgovarao s Gordanom Jandrokovićem te kako ni on nema pojma tko je Varga. Rekao je da nije znao da su Curić i Brkić kumovi te je to doznao iz medija. Navode da se radi o obračunu u stranci nazvao je pucnjem u prazno. Na upit je li, s obzirom na ono što se događa oko Milijana Brkića, sada upitan tajming vukovarskog prosvjeda, Bačić je podsjetio kako se Brkić izjasnio o tome nekoliko puta na tijelima stranke i u javnosti te kako je i ranije jutros rekao da ga ne podržava.

"Čitao sam po medijima da su u aferi SMS-ova sudjelovali Milijan Brkić i Tomislav Karamarko, no USKOK je pokrenuo istrage i ne bi bilo dobro komentirati dok se istrage ne dovrše", izjavio je ministar uprave Lovro Kuščević ispred Banskih dvora. Na pitanje trebaju li Brkić i Karamarko snositi političku odgovornost pokaže li se to istinitim, Kuščević je rekao da se toliko toga piše, a da se ne zna što je istina. "Pustimo neka se dovrše procesi, a onda ćemo razgovarati", izjavio je ministar uprave. Na upit o stabilnosti HDZ-a poručio je: "Ne brinite se o stabilnosti HDZ-a, mi smo stabilni i jedinstveni. Pogledajte malo SDP, ili ulogu IDS-a u raspadu Uljanika". "Ja tu ne prepoznajem unutarstranačke sukobe. Vidjet ćete na prvom glasanju u Saboru da saborski zastupnici podržavaju Vladu", ustvrdio je Kuščević.Saborski zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović upitao se kako je moguće da tajne službe daju ključne povjerljive informacije medijima, te je izrazio sumnju da nalog o puštanju informacija u medije dolazi iz samog vrha države. "Kad otvorimo bilo koji portal, možemo pratiti korak po korak što poduzimaju tajne službe. Je li to u nekoj normalnoj državi moguće", pitao se Zekanović u slobodnom govoru u Saboru. Sumnja, kaže, da s najvišeg vrha države dolazi nalog da se informacije puštaju. "Imamo običan međustranački obračun, gdje se tajne službe koriste da bi se riješili neki međustranački problemi unutar najveće stranke u državi", ustvrdio je.Franjo Varga, bivši djelatnik PU osječko-baranjske, koji je radio u OTC-u na poslovima vezanima uz računalne djelatnosti, na ispitivanju je priznao kaznena djela koja mu se stavljaju na teret, rekavši i kako je za to primio velike novčane iznose. Zaplijenjena je i Vargina računalna oprema. Navodno mu je dan prije dojavljeno da se nad njim provodi kriminalističko istraživanje pa je imao vremena prije dolaska policije uništiti dio dokaza. Sumnja se da je Varga lažirao i korespondenciju SMS-ovima između premijera Andreja Plenkovića i bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić.

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u jučer je izjavio kako od mjerodavnih tijela očekuje da do kraja istraže "apsolutno sve". Na pitanje novinara vidi li poveznicu Milijana Brkića s najnovijom aferom "fabriciranih poruka", Plenković je u odgovoru podsjetio da su prije pola godine objavljeni i "navodni SMS-ovi" između njega i tadašnje potpredsjednice Vlade Martine Dalić te "bili predstavljeni kao neki jako važan dokaz". Milijan Brkić je, pak, kazao da su "manipulatori iskoristili istragu USKOK-a i činjenicu da poznaje Vargu, kako bi protiv njega iskonstruirali laž da je njegove usluge koristio za obračune unutar HDZ-a".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!