10:03 / 09.03.2019.

Autor: HRT

Uhićen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Lišanama Ostrovičkim

50-godišnjak je priveden pritvorskom nadzorniku Policijske uprave splitsko-dalmatinske (Foto: MUP RH)

50-godišnjak je priveden pritvorskom nadzorniku Policijske uprave splitsko-dalmatinske (Foto: MUP RH)

Foto: - / -

50-godišnjaka se sumnjiči da je drugoj osobi s umišljajem pomagao i sudjelovao u ubijanju nezaštićene civilne osobe.
Policijski službenici Odjela ratnih zločina, Službe kriminalističke policije PU zadarske u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvima u Zadru i Splitu dovršili su kriminalističko istraživanje u povodu počinjenog ratnog zločina u Lišanima Ostrovičkim, priopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP). 50-godišnjaka se sumnjiči da je drugoj osobi s umišljajem pomagao i sudjelovao u ubijanju nezaštićene civilne osobe.

Prijavljenog 50-godišnjaka sumnjiči se da je postupajući protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata i protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba počinio kazneno djela Ratni zločin protiv civilnog stanovništva, opisano u čl. 120 st. 1 OKZ RH u svezi članka 22. OKZ RH (Pomaganje).

Naime, sumnjiči se da je tada kao 22-godišnji pripadnik srpskih paravojnih postrojbi tzv. SAO Krajine, zapovjednik voda "Bataljuna za intervencije TO Benkovac" u činu potporučnika, potkraj studenog 1991. zajedno s tada 28-godišnjim pripadnikom paravojnih postrojbi, a s ciljem pljačke napuštene imovine, naoružan vatrenim oružjem - poluautomatskom puškom tzv. papovkom došao u privremeno okupirano susjedno mjesto Lišane Ostrovičke, a koje je bilo naseljeno isključivo hrvatskim stanovništvom.

Ispred ulaza u kuću zatekli su tada 73-godišnjeg mještanina, civila (M.Č. rođ. 1918.), koji je među posljednjima ostao u selu. Odmah ga je 28-godišnjak verbalno napao i prijetio mu da će ga ubiti, te je tada zatražio od osumnjičenog 22-godišnjaka da mu da pušku kojom će ubiti 73-godišnjeg mještanina. Osumnjičeni mu je tada predao pušku s kojom je 28-godišnjak, uz prijetnju, mještanina izveo iz dvorišta i natjerao da krene prema polju, gdje mu je s udaljenosti od oko desetak metara ispalio jedan hitac u glavu, u predjelu čela, od kojeg je na mjestu smrtno stradao.

Cijelo to vrijeme 22-godišnjak je bio uz 28-godišnjaka te u ni jednom trenutku nije poduzeo ništa kako bi ga spriječio da njegovom puškom ubije civila, predajući mu vatreno oružje bez ustezanja i protivljenja, ne pokušavajući ga spriječiti u ubojstvu.

Nakon ubojstva tijelo su ostavili na mjestu događaja te nastavili s pljačkom imovine napuštenih kuća sve do večeri. Posmrtni ostaci stradalog mještanina su 21. studenog 1991. s područja tadašnje općine Benkovac prevezeni s mjesta događaja i pokopani na mjesnom groblju u Lišanima Ostrovičkim.

Dakle, 50-godišnjaka se sumnjiči da je kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme rata, oružanog sukoba odnosno okupacije, drugoj osobi s umišljajem pomagao i sudjelovao u ubijanju nezaštićene civilne osobe koja ne sudjeluje u oružanom sukobu te je, uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kazneno djelo „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ opisano u članku 120. stavak 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske u svezi čl. 22. OKZ RH (Pomaganje), priveden pritvorskom nadzorniku Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!