21:40 / 13.09.2019.

Autor: HRT

Uhićen zagrebački tužitelj zbog mita

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Dugogodišnji zamjenik zagrebačkog općinskog državnog odvjetnika uhićen je zbog sumnji da je prije nekoliko mjeseci primio mito kako bi odbacio jednu kaznenu prijavu protiv Tomislava Sablje (37).
Zamjenik zagrebačkog općinskog državnog odvjetnika uhićen je u petak posljepodne pod sumnjom da je u ožujku primio mito kako bi odustao od kaznenog progona 37-godišnjeg muškarca zbog prijetnje, izvijestio je USKOK koji je protiv tužitelja i još tri osobe pokrenuo istragu.

USKOK zamjenika državnog odvjetnika tereti da je primio 3 tisuće eura mita i zbog toga odbacio kaznenu prijavu zbog prijetnje protiv Tomislava Sablje. Inače, Sablje je u srpnju uhićen zbog krijumčarenja 15 tona marihuane i paleža automobila u sklopu akcije "Tebra". Zbog davanja mita, uz Sablju su osumnjičena i dvojica njegovih pomagača.

Sva četvorica ispitana su u prostorijama USKOK-a. USKOK za osumnjičene davatelje mita nije tražio istražni zatvor - jer su u njemu već otprije. Suspendirani državni odvjetnik pušten da se brani sa slobode. Prijeti mu do 10 godina zatvora.

Sabljo je u srpnju, u odvojenom slučaju, uhićen zbog krijumčarenja 15 tona marihuane i paleži automobila u Zagrebu te se nalazi u istražnom zatvoru.

Istragom koju je zbog primanja i davanja mita, temeljem kaznene prijave policije pokrenuo USKOK, uz osumnjičenog tužitelja i Sablju, obuhvaćene su još dvije osobe - u dobi od 57 i 52 godine. USKOK sumnja da su od sredine ožujka do početka lipnja, nakon što je protiv Sablje podnesena kaznena prijava zbog prijetnje, Sabljo i još jedan osumnjičenik zatražili su od četvrtog osumnjičenika da od zamjenika Općinskog državnog odvjetnika u Zagrebu zatraži poduzimanje potrebnih radnji za realizaciju navedenog te da mu za to obeća novčanu nagradu. Tužitelj je, pristajući da realizira zatraženo preko četvrookrivljenoga zatražio od preostale dvojice okrivljenika da mu predaju 1000 eura odmah i 2000 eura kad završi predmet. Nakon što su se oni s tim suglasili, tužitelj je donio rješenje kojim je odbacio kaznenu prijavu, izvijestio je USKOK na svojim internetskim stranicama.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

Tužitelj udaljen iz službe - prijeti mu kazna do 10 godina zatvora

Državno odvjetništvo objavilo je da je glavni državni odvjetnik donio odluku o privremenom udaljenju zamjenika općinskog državnog odvjetnika. Napominje se da je prema Zakonu o Državnoodvjetničkom vijeću propisano obavezno udaljenje zamjenika državnog odvjetnika od trenutka kada je protiv njega pokrenut kazneni postupak zbog djela za koje je predviđena kazna zatvora od 5 godina ili teža kazna.

Ravnateljstvo policije objavilo je na svojim internetskim stranicama da su kriminalističkim istraživanjem utvrđene osnove sumnje da je prvoosumnjičeni zamjenik Općinskog državnog odvjetnika u Zagrebu od travnja do lipnja kao službena osoba zahtijevao i prihvatio obećanje mita za sebe, da unutar granica svoje ovlasti obavi službenu i drugu radnju koja se ne bi smjela obaviti.
Kriminalističko istraživanje nad četvoricom hrvatskih državljana zbog davanja i primanja mita proveo je Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Zagreb u koordinaciji s USKOK-om, nakon čega je protiv njih podnijeta kaznena prijava, izvijestila je policija.

Osoba kojoj je "progledao kroz prste" krijumčarila marihuanu i palila automobile

Mediji su objavili da je zamjenik općinskog državnog odvjetnika, po nalogu USKOK-a, uhićen danas ujutro. Posrednik u davanju mita po pisanju Jutarnjeg lista je vlasnik jednog lokala. Tužitelja se tereti da je primio 3000 eura mita kako bi odbacio prijavu koju je zbog prijetnje podnio jedan muškarac u ožujku ove godine.

Davatelj mita je navodno "dečko s Knežije" Đorđe Vuletić Đoko koji je također uhićen u srpnju i otad je u istražnom zatvoru zbog sumnji da je organizirao paljenje nekoliko automobila i da je pripremao premlaćivanje bivšeg predsjednika Uprave Dinama Igora Kodžomana.

Uhićenje tužitelja je po pisanju medija nastavak akcije "Tebra", u kojoj su početkom srpnja uhićeni Sabljo i Vuletić, te još 18 osoba zbog krijumčarenja marihuane i paljenja automobila.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!