12:37 / 07.03.2019.

Autor: HRT

Uhićeni 17-godišnjaci koji su u Splitu pisali uvredljive grafite

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ispisane poruke mržnje i netolerancije osudio je gradonačelnik Andro Krstulović Opara, poručivši njihovim autorima da "oni nisu Split".
Splitska policija uhitila je dvojicu maloljetnika, 17-godišnjaka, koji su tijekom veljače na više gradskih zgrada, osnovnih škola i vrtića sprejem ispisali grafite uvredljivog sadržaja protiv Srba te iscrtali ustaška obilježja i poruke, pa je zbog oštećenja tuđe stvari protiv njih podnijela izvješće tužitelju za mladež.

U policiji su kazali da su maloljetnički dvojac uhitili policajci iz II. policijske postaje te ih osumnjičili da su od 2. do 19. veljače u devet navrata, na više pročelja zgrada u užem dijelu grada te na zidovima dviju osnovnih škola i dječjeg vrtića u Splitu sprejem ispisivali razne grafite neprimjerenog, uvredljivog i drugog sadržaja.

Porukama mržnje i netolerancije sprejevima su išarali osnovne škole Pojišan, Skalice i Bol, vrtić u Ulici slobode, zgrade u Viškoj ulici, na Mažuranićevu šetalištu, u Tolstojevoj, Istarskoj ulici. Policija je protiv obojice nadležnom zamjeniku državnog odvjetnika za mladež podnijela posebno izvješće vezano za kazneno djelo oštećenja tuđe stvari. 

Gradonačelnik Opara: Kazniti krivce koji nanose štetu našem gradu 

Ispisane poruke mržnje i netolerancije osudio je gradonačelnik Andro Krstulović Opara, poručivši njihovim autorima da "oni nisu Split".

- Iscrtavanje neprimjerenih poruka i simbola na Osnovnoj školi Skalice za svaku je osudu. Protiv tih strašnih poruka moramo se boriti edukacijom i stvaranjem ozračja u kojemu su ovakve i slične škrabotine apsolutno neprihvatljive, izjavio je gradonačelnik za Slobodnu Dalmaciju.

- Nadam se kako će u najskorijem roku pravosudne i policijske službe izolirati i kazniti krivce koji nanose štetu našem gradu. Poručujem im: Vi niste Split! 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!