17:43 / 08.11.2018.

Autor: D.M./Hina

Uhićeni kradljivci dragulja iz Duždeve palače u Veneciji

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Uhićena su četvorica hrvatskih državljana od kojih se jedan povezuje s poznatom međunarodnom kriminalnom skupinom Pink Panther.
Hrvatska policija je nakon višemjesečne intenzivne suradnje s talijanskim kolegama uhitila četvoricu hrvatskih, a potom i jednog srbijanskog lopova osumnjičenih za krađu nakita milijunske vrijednosti u siječnju ove godine iz Duždeve palače u Veneciji. Uhićena su četvorica hrvatskih državljana - 60-godišnjak, 43-godišnjak i dvojica 48-godišnjaka, od kojih se jedan povezuje s kriminalnom skupinom Pink Panther.

Nakit je ukraden iz privatne kolekcije nakita i drugih vrijednih indijskih artefakata katarskog šeika Hamada bin Abdullaha al-Tanija, koja je bila izložena u Veneciji, u Duždevoj palači pod nazivom Blaga mogula i maharadža. Čitava kolekcija neprocjenjive je vrijednosti, a ukraden je par naušnica od platine i dijamanata u vrijednosti od milijun dolara i broš od platine i rubina u vrijednosti od preko dva milijuna dolara, izvijestio je MUP.

"Protiv uhićenih hrvatskih državljana vodi se kazneni postupak pred sudom u Veneciji, a uhićeni su u koordiniranoj akciji na području PU zagrebačke i istarske temeljem europskih uhidbenih naloga", kažu u MUP-u. Jedan od uhićenih hrvatskih državljana se pod višestrukim identitetima dovodi u vezu s nekoliko velikih krađa dragulja u različitim državama Europe u sklopu kriminalne organizacije PINK PANTHER te je za njim raspisana međunarodna potraga i od strane Švicarske zbog krađe nakita u vrijednosti od osam milijuna švicarskih franaka u ožujku 2011. u Baselu.

"U sklopu iste akcije danas je na graničnom prijelazu Tovarnik uhićen i peti član kriminalne organizacije, 54-godišnji državljanin Republike Srbije, također temeljem europskog uhidbenog naloga. Kriminalističko istraživanje se nastavlja", izvijestila je policija na svojoj internetskoj stranici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!