22:11 / 05.12.2019.

Autor: HRT/Hina

Uhićeni utajivači poreza

-

-

Foto: - / -

Policija je u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji uhitila desetak osoba. Riječ je o velikoj akciji razbijanja međunarodne skupine utajivača poreza na uvoz luksuznih automobila.
Policija je u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji uhitila desetak osoba. Riječ je o velikoj akciji razbijanja međunarodne skupine utajivača poreza na uvoz luksuznih automobila.

Osumnjičenici su u Hrvatskoj registrirali niz tvrtki u kojima su imenovali lažne direktore te su tako utajivali PDV, a dio novca iz tih tvrtki izvlačili u gotovini.

Zbog ilegalnog uvoza skupocjenih automobila za biranu klijentelu u četvrtak se na meti Uskoka i policije našlo desetak osoba i tvrtki osumnjičenih za milijunske prevare s PDV-om i drugim uvoznim davanjima, neslužbeno se doznaje iz izvora bliskih istrazi.

Prema neslužbenim podacima istražitelji su nakon uhićenja pretresli domove i poslovne prostore osumnjičenih. Nakon policije očekuje ih ispitivanje u Uskoku koji može pokrenuti istragu i od suda zatražiti određivanje istražnog zatvora.

Među uhićenima je, kako se doznaje, i navodni organizator, 48-godišnji Ivan Inja Bašić od ranije poznat iz stupaca crne kronike kao dio skupine kradljivaca automobila pod vodstvom pukovnika Željka Maglova. U tom je postupku oslobođen, a pisalo se i da mu je u dvorište kuće u Zagrebu 2012. bačena bomba.

Jutarnji list navodi da su po zamolnicama iz Hrvatske u ovoj akciji provedene i ciljane pretrage u inozemstvu. Njemačka policija navodno je upala u tvrtku supružnika Bašić na području Münchena, dok je češka policija pretražila poslovni prostor njihove tvrtke u Pragu. U financijskom dijelu istrage sudjelovao je i Samostalni sektor za financijske istrage Ministarstva financija, tzv. porezni Uskok.

Istražitelji su otkrili da je Bašić pri uvozu pojedinih automobila koristio nekoliko fiktivnih tvrtki u Slovačkoj, Sloveniji i Bugarskoj, koje su između sebe, ali i spomenutim tvrtkama u Hrvatskoj izdavale fakture u kojima se prikazivalo da je izvršena obveza plaćanja PDV-a, što zapravo nije učinjeno, navodi dnevnik.

Na taj je način iz Njemačke uvezeno tridesetak automobila, a porezi nisu plaćeni ni u jednoj zemlji. Državni proračun time je prema neslužbenim podacima oštećen za preko tri milijuna kuna.

Jutarnji list navodi da je među kupcima niz zvučnih imena prvenstveno iz poduzetničkih, odvjetničkih i sportskih krugova, ali da nema dokaza da su kupci znali da na vozila nije plaćen PDV.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!