08:49 / 04.02.2020.

Autor: S.M./HRT

Uhićeni vlasnici doma za starije i nemoćne u Andraševcu

Foto (Ilustracija): Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Foto (Ilustracija): Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vlasnici doma za starije i nemoćne u Andraševcu uhićeni su jutros. U požaru koji je zahvatio dom u izgorjelo je šestero štićenika.
Policija je uhitila dvoje vlasnika doma za starije i nemoćne u Andraševcu u kojem je prošlog mjeseca u strašnom požaru život izgubilo šestero štićenika. Tragedija je otvorila mnoga pitanja o uvjetima pod kojima se otvaraju domovi i njihovu nadzoru.

Uhićeni su vlasnici Doma Zelena oaza u Andraševcu, u kojem je 11. siječnja u požaru poginulo šestero štićenika, potvrdio je glasnogovornik Policijske uprave krapinsko-zagorske Zoran Lončar. Dodao je da je riječ o dvije osobe u dobi od 48 i 51 godine.

U domu u Andraševcu utvrđene brojne nepravilnosti
Dom u Andraševcu se zatvara, vlasnica prijavljena 
U Domu je bilo više osoba nego za što su imali dozvolu 

Te su dvije osobe uhićene zbog sumnje u počinjenje teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti, a u svezi s kaznenim djelom dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom, izjavio je Lončar.
Dodao je da je u tijeku kriminalističko istraživanje, odnosno da policija obavlja razgovore s osumnjičenima.

Gotovo mjesec dana od strašnog požara u staračkom domu u Andraševcu, zgarište neočišćeno, kuća u dvorištu navodno prodana, a vlasnici doma Zelena oaza Gabrijela i Slavko Čičković uhićeni.

Uhićenje je slijedilo nakon što su identificirana tijela poginulih štićenika i završeno vještačenje o uzroku požara.

- Koliko nam je predočeno, do požara je došlo zbog kvara koji je uzrokovao zapaljenje grijalice - kalorifera, a do smrti šest osoba došlo je uslijed gušenja ugljičnim monoksidom. Za sada su se u policiji ovdje branili šutnjom, nisu iznosili obranu, rekao je Igor Cišper, odvjetnik Gabrijele Čičković.

Poslijepodne je bračni par doveden u zagrebačko Državno odvjetništvo. Hoće li ostati u istražnom zatvoru, odlučit će sutra sudac istrage. Za kaznena djela koja im se stavljaju na teret mogu dobiti i do 15 godina zatvora.

Inspekcijskim nadzorom obiteljskog doma za starije i nemoćne u Andraševcu utvrđene su brojne nepravilnosti zbog čega su protiv poslodavca podneseni kaznena prijava Državnom odvjetništvu i optužni prijedlog prekršajnom sudu, objavljeno je prije tjedan dana.  Nadzor obiteljskog doma "Zelena oaza" proveli su inspekcija rada i zaštite na radu, te sanitarna i građevinska inspekcija, pri čemu samo sanitarna inspekcija nije utvrdila veće nedostatke, priopćio je tada Državni inspektorat.
[
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!