Uhićeni zbog malverzacija sa zemljištem na Braču, istraga se širi

13.10.2021.

13:37

Autor: HRT/Dnevnik/Regionalni dnevnik/Studio4/IMS/Hina/J.L.

Istraga se širi

Istraga se širi

Foto: HTV / HRT

U velikoj akciji policije i USKOK-a u Dalmaciji uhićeno je šest osoba zbog sumnji u malverzacije sa zemljištem i izdavanja krivotvorenih građevinskih dozvola na Braču. Neslužbeno, pod istragom bi se moglo naći još 10-ak osoba. Riječ je o otprije poznatoj aferi, na koju je ukazivao načelnik općine Milna Frane Lozić, koji je zbog toga dobivao prijetnje smrću, a bio je i pod zaštitom policije. U rasvjetljavanju afere hrvatskim kolegama pomogle su francuske tajne službe. 

U središnjem Dnevniku HRT-a Ivana Šilović rekla je da bi se pod istragom moglo naći još 10-ak ljudi.

Sada je u fokusu zaposlenica u županijskom Upravnom odjelu za prostorno uređenje i graditeljstvo u Supetru, arhitekt i geodet i još tri osobe, među kojima su i investitori. Danas su im pregledani stanovi i uredi, a sudac istrage će za dan-dva odlučiti hoće li ostati u pritvoru.

Sumnjiči ih se da su omogućili izdavanje građevinskih dozvola za atraktivna zemljišta uz more koja nisu građevinska. Lažirali su podatke da na tim zemljištima postoje nekretnine koje bi legalizirali te potom ishodovali zamjensku građevinsku dozvolu. Razlika između građevinskog i negrađevinskog zemljišta je značajna.  

Francuska tajna policija upozorila je hrvatske kolege na ovaj slučaj. Ustvrdili su da je jedan njihov državljanin upleten u ovaj slučaj, preko fiktivnih francuskih tvrtki prao je novac. Koliko će koštati ova afera znat će se kada istraga završi. 

- Među osumnjičenima je, doznajemo, Snežana Bralić, nekadašnja šefica, a sada savjetnica u županijskom Upravnom odjelu za prostorno uređenje i graditeljstvo u Supetru, investitor, arhitekt i geodeti , javila je u Regionalnom dnevniku Mariola Milardović Perić.

USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost, navodi se u priopćenju USKOK-a.

Frane Lozić, načelnik općine Milna, više je godina upozoravao na tu situaciju, zbog čega je dobivao prijetnje smrću te jedno vrijeme imao policijsku pratnju, javila je Ivana Šilović za Studio 4. 

Izjavu za medije dao je pročelnik županijskog upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Mario Radevenjić.

- Prije dvije godine saznali smo da se na Braču događaju sumnjive legalizacije. Izuzeli smo predmete i utvrdili da postoji sumnja u nezakonitost tih legalizacija. Suspendirana je voditeljica ispostave i imenovana druga. Radilo se o legalizaciji nepostojećih objekata. Surađivali smo s kriminalističkom policijom i akcija je očito rezultat svih tih nalaza koje imamo. U mojoj se službi radi samo o jednoj osobi koja je bila voditeljica ispostave i imala je pravo potpisati drugim kolegama koji nemaju pravo potpisa. Nakon suspenzije nastavila je raditi na svojim predmetima jer smo imali samo sumnju, a tek ju je istraga potvrdila. Sve je počelo u općini Milna čiji je komunalni redar utvrdio da se legaliziraju objekti i za njih naplaćuju naknade iako ih nema, rekao je.

Na pitanje kolika je šteta nastala, rekao je da bi mogla tek nastati jer su objekti dobili dozvole, a investitori bi mogli tvrditi da za to nisu krivi, da su sve dobili zakonito.

Kazao je da je sudjelovao u 10-ak takvih predmeta, u svima nije utvrđena krivnja, a misli da je kriminalistička policija obradila i mnogo više predmeta.

- U ovoj brutalnoj legalizaciji dobili smo 61.000 zahtjeva za legalizaciju na području Splitsko-dalmatinske županije, i to je bilo apsolutno nemoguće pratiti i provjeravati, od toga je na Braču bilo njih 5000, 6000. Čim smo upozoreni, to smo provjerili. Svaki referent koji rješava predmet za to je odgovoran, a ne župan, pročelnik ili netko drugi, rekao je. 

Neslužbeno se doznaje da su uhićenja rezultat višemjesečnog istraživanja zbog sumnje u malverzacije sa zemljištem i dobivanjem građevinskih dozvola u bračkim uvalama.

Uz Snežanu Bralić,  navodno su osumnjičeni i investitor Tonći Kelam, arhitekt Dinko Grgurević, geodet Emil Zlatar, Antonio Mikačić i Željko Babić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!