Uhićena voditeljica HAMAG-BICRO-a; HDZ je isključio iz stranke

21.09.2022.

Zadnja izmjena 17:06

Autor: T.V./HRT/Hina

Uhićena Magdalena Dovečer, voditeljica Službe za koordinaciju u HAMAG-BICRO

Uhićena Magdalena Dovečer, voditeljica Službe za koordinaciju u HAMAG-BICRO

Foto: Vjeran Zganec Rogulja / PIXSELL

Policija po nalogu europskog tužitelja pretražuje kuće i poslovne prostore voditeljice  HAMAG-BICRO-a Magdalene Dovečer i vlasnika grafičkog obrta iz Nedelišća Tihomira Pajića, uhićenih u srijedu ujutro zbog namještanja milijun kuna vrijednog natječaja. Županijski odbor HDZ-a Međimurske županije isključio je Magdalenu Dovečer iz stranke.

- Prema kratkom priopćenju Ureda europskog tužitelja sumnja se da su počinili kaznena djela nezakonitog pogodovanja u javnoj nabavi za projekt financiran sredstvima Europske unije. Neslužbeno, Magdalena Dovečer je svom rođaku Tihomiru Pajiću namještala milijunski posao za izradu promotivnog materijala za projekt spajanja općina u Hrvatskoj. Tijekom jutra trajala je pretraga u Čakovcu i Mihovljanu te u sjedištu obrta u Nedelišću. Nakon toga uhićeni se odvode na ispitivanje u Ured europskog tužitelja koji će dalje odlučivati o pokretanju istrage te sucu predložiti određivanje istražnog zatvora. Dovečer je, inače, bila članica HDZ-a. U popodnevnim satima, međimurski HDZ isključio ju je iz stranke, javila je u Regionalnom dnevniku Sara Badžek

Dvije osobe na ispitivanju

U kratkom priopćenju Ured europskog tužitelja izvijestio je da se dokazne radnje koje provode odnose na dvije osobe za koje se sumnja da su počinile kaznena djela nezakonitog pogodovanja i poticanja na nezakonito pogodovanje vezano uz javnu nabavu usluga putem Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) za projekt financiran sredstvima EU-a.

Ured europskog javnog tužitelja nakon ispitivanja osumnjičenika donijet će odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti, navode u priopćenju.

Nakon pretraga i ostalih tzv. dokaznih radnji u Čakovcu i Mihovljanu te sjedištu obrta u Nedelišću uhićeni će biti odvedeni na ispitivanje u Ured europskog tužitelja koji će zatim odlučiti o pokretanju istrage.

HDZ uhićenu voditeljicu iz Agencije za malo gospodarstvo isključio iz članstva

Međimurski HDZ-a u srijedu je iz članstva stranke isključio Magdalenu Dovečer iz Mihovljana koja je kao voditeljica jedne od službi Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije uhićena zbog namještanja milijun kuna vrijednog natječaja.

- Na temelju prijedloga Odbora HDZ-a grada Čakovca,  u skladu sa Statutom stranke, Sud časti Županijskog odbora HDZ-a Međimurske županije donio je odluku o isključenju Magdalene Dovečer iz Mihovljana iz članstva, stoji u odluci međimurskog HDZ-a.

Glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić rekao je Hini da HDZ ima nultu stopu tolerancije na bilo kakve koruptivne aktivnosti. Istaknuo je i da svako kazneno djelo ima svoje ime i prezime i nema kolektivne odgovornosti.

- U ovim trenucima vidi se da tijela koja provode radnje, rade svoj posao. Treba pohvaliti i možemo biti zadovoljni da je svatko odradio svoj dio posla onako kako treba, kazao je.

HDZ je sključio Magdalenu Dovečer iz stranke

HDZ je sključio Magdalenu Dovečer iz stranke

Foto: HTV / HRT

Vrbanec: Do zaključenja ugovora s dotičnom firmom nije niti došlo

Predsjednik Uprave HAMAG BICRO-a Vjeran Vrbanec ističe kako nije oštećen niti nacionalni niti europski proračun.

- HAMAG BICRO surađuje sa svim institucijama, surađuje i s istražnim tijelima, a surađivat će i ubuduće. Ono što je u ovom trenutku izvjesno je da do zaključenja ugovora s dotičnom firmom nije niti došlo tako da nije bilo nikakvih financijskih komplikacija na bilo koji proračun - bilo nacionalni bilo europski, rekao je Vrbanec.

Habijan: Svako kazneno djelo ima ime i prezime

Uhićenja u Čakovcu komentirao je i HDZ-ov Damir Habijan.

- Institucije, pogotovo neovisne institucije, pravosudna tijela u RH funkcioniraju. Ono što stalno naglašavam i što je možda i postalo neka floskula - svako kazneno djelo, svako koruptivno djelo ima ime i prezime, dakle nema stranačkog predznaka. Nema nedodirljivih bez obzira o kome se radi. I upravo je Vlada ovim zakonskim okvirom koji je donijet na osnovu strategije za sprječavanje korupcije. Svi ovi zakoni koje smo donijeli u Hrvatskom saboru su omogućili da se i ovakve istražne radnje u što je moguće više šire, poručio je Habijan.

Saborska oporba: HDZ-ovi dužnosnici pohlepniji od ruskih vojnika u Ukrajini

Vezano uz uhićenje voditeljice HAMAG BICRO-a Magdalene Dovečer, oporbeni zastupnici u Hrvatskom saboru su ocijenili da su HDZ-ovi dužnosnici na svim razinama "pohlepniji od ruskih vojnika u Ukrajini", dok su iz redova HDZ-a poručili da svako kazneno djelo ima svoje ime i prezime.

Domagoj Hajduković (Socijaldemokrati) smatra kako je u Hrvatskoj Ured Europskog javnog tužitelja nasušno bitan da bi očuvali moralnu i antikorupcijsku higijenu.

Sandra Benčić (Zeleno-lijevi blok) rekla je kako uhićenje voditeljice jedne od službi Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije potvrđuje njihovu tvrdnju o "zarobljenosti" Hrvatske od strane HDZ-a na razini pravosuđa i svih drugih institucija, pa i onih koje upravljaju sredstvima EU.

Za razliku od oporbe, HDZ-ov Damir Habijan smatra da se na tom primjeru pokazuje da neovisne institucije, pogotovo pravosudna tijela, funkcioniraju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!