10:03 / 06.01.2021.

Autor: V.K./Studio 4/HTV/IMS

Uhlir: Država je u obnovi odradila sanaciju, a ne rekonstrukciju

-

-

Foto: - / -

"Država je u obnovi sanirala ratnu štetu. Ako je nekome bilo uništeno potkrovlje, država je sanirala potkrovlje, a ne prizemlje".
Potres na petrinjskom području pred državu je stavio još jedan golem zadatak. Mnogi se nadaju da će barem zbog iskustva u Zagrebu, sve ići brže i uz bolju organizaciju. Statičari već danima rade kako bi se barem znalo koje kuće nisu sigurne za život.

➡️ Posljedice potresa iz minute u minutu

U emisiji Studio 4, državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva Željko Uhlir,  rekao je kako se još od 1996. godine bavi elementarnim nepogodama i točno se zna što se treba napraviti.

- Velika je uloga lokalne uprave i pokazalo se u Zagrebu da nije sve bilo spremno kako bi trebalo biti. Petrinju je zadesila puno povoljnija situacija zato što imamo propise, djelovanja službi, rekao je i dodao kako će se sve akcije puno brže događati zato što su donesene sve zakonske podloge kako bi se moglo djelovati u ovakvoj situaciji.

Istaknuo je kako proglašenje katastrofe bitan element kada se dese katastrofe ovih razmjera, a posebno kada su prisutne i ljudske žrtve.

- Takvim se činom postiže viši stupanj organizacije na terenu. Radi se o mjestima koja su raštrkana po terenu, oštećenja su velika i treba spriječiti daljnje štete, a to se može samo jednom čvrstom organizacijom i upravom, nalik na vojnu, naglasio je Uhlir i dodao kako se mora znati zapovjedni lanac na terenu i postupanje.

Istaknuo je kako bi se u Zakon o obnovi Zagreba trebalo ukomponirati i obnova Petrinje i okolice.

Građevinski vještak Žarko Željko, je rekao kako je bio na pregledu terena Glina-Petrinja- Sisak te kako može reći da je situacija katastrofalna.

- Objekti su polusrušeni ili urušeni i vrlo su rijetki oni koji su se u cijelosti očuvali te je potrebna hitna akcija, naglasio je i istaknuo kako je na terenu vidljiva velika pomoć pojedinaca.

Rekao je kako je to fantastično, ali kako smatra da nedostaje organizacije koja mora biti kao vojna gdje će se znati na koji način se pomaže ljudima.

Istaknuo je kako je ovaj kraj siromašan i kuće su adekvatne materijalnim mogućnostima tih ljudi.

- To su jednostavne prizemnice bez horizontalne i vertikalne serklaže, ali tu ima i kuća iz obnove koje ne žalost su se pokazale lošim i stradale su od potresa, naglasio je Željko.

Uhlir je rekao kako se ne treba generalizirati te kako je u obnovi obnovljeno 150 tisuća kuća.

- Koliko ih je obnovljeno nesavjesno teško je reći, no svaka kuća ima svoj projekt i izvješća nadzornih inženjera te tu dokumentacija postoji, naglasio je Uhlir.

Naglasio je kako se treba znati da je obnova bila organizirana po principu ne rekonstrukcije već obnove zgrada i sanacije.

- Država je u obnovi sanirala ratnu štetu. Ako je nekome bilo uništeno potkrovlje, država je sanirala potkrovlje, a ne prizemlje, rekao je i dodao kako se odradila sanacija, a ne rekonstrukcija.

Ako se radio novi stambeni objekt onda je on morao biti napravljen po svim pravilima struke i tu je moguće otkriti ako je došlo do problema, rekao je Željko Uhlir.

- Bitna razlika između Zagreba i Petrinje je u kvaliteti gradnje i u jačini potresa, rekao je i naglasio kako statičari na terenu daju crvene naljepnice objektima za koje je statički nemoguće ili je neisplativo obnavljati takav objekt, istaknuo je Željko.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!