20:14 / 15.11.2019.

Autor: HRT

Uhlir: GUP treba dopuniti i doraditi

-

-

Foto: - / -

Na pitanje što konkretno nije usklađeno, Uhlir je kazao da Zagreb ima i svoj prostorni plan, generalni urbanistički plan, a treća razina su urbanistički planovi uređenja.
Izmjene GUP-a, kojima bi se omogućila izgradnja takozvanog "Zagrebačkog Manhattana", ponovno nisu dobile suglasnost Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Dokumentaciju i elaborat treba dopuniti i dodatno doraditi.

- Bandić: GUP će biti usvojen u prosincu 

Željko Uhlir, državni tajnik u ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, rekao je da Ministarstvo traži da se poštuje procedura.

- Ne ulazimo u kvalitetu izrade prostornog plana što lokalna sredina želi na nekom prostoru ostvariti. Mi ulazimo u proceduru, a to je relativno jasno po zakonu o prostornom uređenju, a govori o tome da prostorni planovi moraju biti hijerarhijski usklađeni. To također znači da planovi nižega reda moraju poštivati odredbe višega reda, kazao je Uhlir.

Na pitanje što konkretno nije usklađeno, Uhlir je kazao da Zagreb ima i svoj prostorni plan, generalni urbanistički plan, a treća razina su urbanistički planovi uređenja.

- U jednom dijelu prijedloga GUP-a uočeno je da njegove izmjene nisu poštivale prostorni plan, odnosno traži se da na prostoru današnjeg Hipodroma bude i dalje pretežito sport i rekreacija. Ministarstvo je zaključilo da ovaj izričaj kojega su prostorni planeri grada Zagreba primijenili, nije bio dovoljno jasan i da ga treba bolje odrediti, dodaje Uhlir.

Ivica Rovis, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje grada Zagreba, odluka Ministarstva je s jedne strane dobronamjerna. Kad je riječ o "pretežitosti" nismo postavljali pitanje je li to 50% ili 60%. Uglavnom smatrali smo da ako je nešto pretežito, da onda to mora i prevladavati na određenom prostoru. Mogu se složiti i s tim da se onda odredi neki postotak da se ne bi zlorabilo instrument u smjernicama za izradu plana.

- Kada smo pisali plan, za prostor Velesajma, a osobito Hipodroma, stavili smo da to mora biti prostor pretežito rekreacije, kazao je.

Uhlir kaže da riječ pretežito nije definirana nigdje. Svatko je to mogao tumačiti na svoj način.

- S obzirom da je ovo delikatno pitanje zbog kojega je bila i javna rasprava ponovljena, onda je Ministarstvo u tom dijelu primjedbi inzistiralo na tome da se pojasni da će to biti uputa prostornom planerima kada će izrađivati planove nižega reda. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!