Uhlir: Zašto Zagreb ne može dobiti obnovu 100% financiranu od države?

17.03.2021.

10:36

Autor: HRT/D.D.

Uhlir o zakonima o obnovi Zagreba

Uhlir o zakonima o obnovi Zagreba

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

"Ako je Sisačko-moslavačka županija mogla dobiti 100 posto financiranja države, zašto to ne može dobiti grad Zagreb i ovi naši krajevi?", pitao je državni tajnik Željko Uhlir i komentirao probleme nastala pri donošenju zakona o obnovi Zagreba poslije potresa.

Državni tajnik mr.sc. Željko Uhlir i službenici Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine borave u prostoru Mjesnog odbora Markuševec gdje građanima čiji su objekti stradali u potresu daju informacije i savjete o podnošenju zahtjeva za obnovu te dodjelu novčane pomoći. Službenici Ministarstva ujedno pomažu mještanima popunjavati zahtjeve za obnovu.

- Jednu skupinu ljudi smo skinuli s drugih poslova da rade ovaj posao. Zato sad imamo zaostatak u tisućama na drugom stupnju za građevinske dozvole. Ne možemo sve istovremeno, ali postoji struktura, kaže Uhlir.

- Dolazim ovdje da čujem probleme direktno od vas, da pokušam u uredu ispraviti ono što mogu. Ja zakon ne mogu mijenjati ako to nije volja većine, dodao je.

Mr.sc. Željko Uhlir je naglasio da osim što je državni tajnik, da je po struci i statičar konstruktor, te da razumije problematiku u potpunosti zato što je računao konstrukcije zgrada i mostova.

Državni tajnik kaže kako je sudjelovao u pisanju zakona, ali da nažalost nije prihvaćen oblik zakona kako ga je predložio. Objasnio je da je pokušao još jednom preko saborskog zastupnika Štromara, koji je bio ministar za vrijeme pisanja zakona, uložiti amandman. Amandman nije prihvaćen.

- Ako je Sisačko-moslavačka županija mogla dobiti 100 posto financiranja države, zašto to ne može dobiti grad Zagreb, Čučerje i ovi naši krajevi?, pitao je Uhlir.

Objašnjavao je organiziranu obnovu i samobnovu te dodao "da ako netko može, nema razloga da ne krene u samoobnovu" jer na kraju ništa neće trebati sam platiti.

Nakon razgovora s građanima Željko Uhlir je dao izjavu kako je obnova nakon potresa je složen posao i da se u to ne može svatko uputiti sam te da je potrebna pomoć stručnjaka.

- Radimo maksimalno što možemo, Ministarstvo je ovdje u prvom redu zakonodavac. Ministarstvo i Vlada su odobrili preko 50 milijuna kuna za hitne radove, no zahtjeva ima još za stotinjak milijuna kuna što se kontinuirano odobrava. Preko 1400 zahtjeva te prirode je ministarstvo odradilo, rekao je Uhlir.

- Što se tiče zahtjeva za obnovu, radi se o različitim problematikama, od toga da građani nisu uspjeli razumjeti zakon, zato im treba pomoć stručne osobe, a to su prvenstveno arhitekti i projektanti.

- Radimo maksimalno što možemo, Ministarstvo je ovdje u prvom redu da piše zakone, lokalna uprava je tu da pomaže građanima i stalno sam ljut na gradsku upravu grada Zagreba što nije u stanju organizirati pomoć građanima. Ministarstvo i njegovi predstavnici ne bi ni trebali dolaziti ovdje, jer onda ne obavljam svoj posao, ali došao sam čuti iz prve ruke što su problemi naših građana, rekoa je Uhlir.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!