13:04 / 27.05.2018.

Autor: D.M./HRT

Uhvaćeni krijumčari koji su prevozli 48 Afganistanaca i Iranaca

-

-

Foto: - / -

Nakon kriminalističke istrage petorica osumnjičenih su uz kaznene prijave predana pritvorskom nadzorniku PU sisačko-moslavačke.
Policijska uprava sisačko-moslavačka u suradnji sa službenicima Ravnateljstva policije noćas je uhvatila petoricu krijumčara ljudima iz Rumunjske, Pakistana i Iraka koji su prevozili ukupno 48 stranih državljana, 24 Afganistanaca i isto toliko Iranaca. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja petorica osumnjičenih uz kaznene su prijave predana pritvorskom nadzorniku PU sisačko-moslavačke.

Policajci su u subotu u 18.20 u mjestu Gređani u općini Topusko zaustavili dva osobna vozila rumunjskih registracijskih oznaka. Vozilima su upravljala dvojica Rumunja koji su prevozili 24 državljana Afganistana koji su prije ilegalno pješice iz BiH prešli državnu granicu i ušli u Hrvatsku. Osumnjičeni Rumunji, za unaprijed dogovoreni iznos, obećali Afganistancima ilegalni izlazak iz RH i ulazak na teritorij EU-a.

U nedjelju oko 1.15 u mjestu Žirovac u općini Dvor policajci su zaustavili teretno vozilo belgijskih registracijskih oznaka kojim je upravljao Iračanin, a suvozač je također bio Iračanin. Odmah nakon toga zaustavili su i drugo teretno vozilo, također belgijskih registracijskih oznaka kojim je upravljao Pakistanac, i pregledavajući tovarni prostor otkrili 24 Iranaca. Osumnjičeni su također da su iz koristoljublja, za unaprijed dogovoreni iznos, dogovorili kako će Pakistancima omogućiti da ilegalno izađu iz RH i uđu na teritorij druge države članice EU-a. Osumnjičeni državljani Iraka bili su u svojstvu prethodnice, kako bi 36-godišnjem Pakistancu javljali o mogućim policijskim ophodnjama i drugim zaprekama na ruti prijevoza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!