16:02 / 03.06.2019.

Autor: M.Š./HRT

"Ujediniti cijelu ljevicu oko našeg predsjedničkog kandidata"

-

-

Foto: - / -

Čelni čovjek SDP-a Davor Bernardić gostovao je u emisiji "Oporbeni zarez".
Čelni čovjek SDP-a Davor Bernardić gostovao je u emisiji "Oporbeni zarez".

Na početku gostovanja osvrnuo se na rezultate izbora za Europski parlament. SDP je osvojio četiri mandata, a mnogima je za oko zapeo emotivni trenutak kada je Davor Bernardić "pustio suzu".

- To su posebni trenuci u politici koje ne možete ničim opisati i tu scenu ne možete inscenirati. To je nešto za što se živi u ovom poslu i nešto što je ponovno vratilo vjeru i optimizam u stranku te u socijaldemokraciju u Hrvatskoj. Socijaldemokracija je potrebna Hrvatskoj i Europi više nego ikada, ističe šef SDP-a.

Šest mjeseci bez sukoba

Četvrti mandat je ipak iznenađenje jer ste isticali da ćete biti zadovoljni s tri mandata.

- Premašili smo cilj, to je vratilo vjeru te je pokazalo da je zajedništvo u stranci jako važno. Imali smo šest mjeseci bez sukoba. Imali smo pravu kampanju, stavljali smo naglasak na prave teme. Borimo se za bolji životni standard građana, a vratila se i vjera u promjene u Hrvatskoj. 

Na SDP-ovoj izbornoj listi, podsjetio je, bili su i kandidati poput Biljane Borzan i Tonina Picule koji su se u Europskom parlamentu borili za ravnopravnost, koji su svojim radom, iskustvom i predanošću idealima pokazali da su tu zbog građana. Bernardić ne želi komentirati rezultat HDZ-a.

- Ostavit ću "njihove labude" njima, neka ih oni analiziraju.

Freda Matića u Saboru će zamijeniti prvi sljedeći na listi, a to je Vinko Grgić, gradonačelnik Nove Gradiške.

- On je jedan od naših najboljih gradonačelnika. To je jedan od rijetkih gradova gdje se otvaraju radna mjesta, gdje se vraća optimizam, ljudi su počeli vjerovati. SDP će vrlo brzo predstaviti svoj plan za spas Slavonije, "Slavonija 20-30", desetogodišnji plan za razvoj Slavonije. Želimo dignuti poljoprivrednu, a posebno ekološku proizvodnju kao i turizam. Nevjerojatno je da se iz kraja s toliko potencijala i s tako srdačnim i toplim ljudima iseljavaju, a on propada.

Bernardić želi biti predsjednik koji okuplja

Pred SDP-om je puno posla, dodaje predsjednik SDP-a.

- Vjerujem da su turbulencije završene. Ispred nas je puno posla, već sutra krećemo s predstavljanjem zakona za povećanje plaća prema kojem povećanjem osobnog odbitka s 3800 na 5000 kuna plaće trenutačno narastu 330 do 500 kuna, o čemu ćemo već sljedeći tjedan raspravljati u Saboru. Uz to, inzistirat ćemo i na povećanju minimalne plaće na 4000 kuna, istaknuo je čelnik SDP-a.

Što se tiče ukidanja dvogodišnjih suspenzija četvorici članova SDP-ova Predsjedništva, Bernardić je rekao kako želi biti predsjednik koji okuplja, ali i da komunikacija treba biti dvosmjerna.

- Ovi izbori su pokazali da je potrebno poštivati Statut stranke, a o suspenzijama će odlučivati Glavni odbor. Za ublažavanje kazni potrebna je volja četvorice suspendiranih i svjesnost da je u procesu napravljena pogreška, kazao je i dodao da je optimist u pogledu postojanja te volje.

Okupiti ljevicu oko SDP-ovog kandidata

Što se tiče predsjedničkih izbora, Bernardić kaže da će imati kvalitetnog kandidata.

- U miru ćemo provesti konzultacije unutar SDP-a vezano za predsjedničke izbore, a javnost će, kao i uvijek, o tome biti na vrijeme obaviještena. Ovi izbori su pokazali da bez SDP-a u Hrvatskoj nema promjena.

Na pitanje hoće li SDP razgovarati s Amsterdamskom koalicijom oko zajedničkog kandidata na predsjedničkim izborima, Bernardić ističe.

- Ono što su ovi izbori pokazali jest da nema promjena bez SDP-a. Promjene koje su nužne moguće su samo uz potporu SDP-a. U izbornoj noći sam vidio veliku snagu i potencijal u strankama koje se mogu okupiti oko SDP-a. Razgovarat ćemo sa svima, a želimo ujediniti cijelu ljevicu oko našega predsjedničkog kandidata.

"Kome odgovara da se demokracija guši?"

Postavljeno je i pitanje vezano uz financiranje političkih stranaka.

- Kome bi odgovaralo da se stranke ne financiraju iz proračuna, već iz crnih fondova i novcem raznih lobija? Ne smijemo dopustiti da se demokracija guši i da ovisi o prljavom i interesnom novcu tajkuna.

Izmjenama Zakona o referendumu treba olakšati prikupljanje potpisa, ali treba onemogućiti postavljanje pitanja koja zadiru u temeljna ljudska prava, dodaje predsjednik SDP-a.

Što je još Davor Bernardić rekao u "Oporbenom zarezu", pogledajte u nastavku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!