12:44 / 06.11.2020.

Autor: Hina

Ujedinjena oporba pokrenula opoziv ministar Ćorića

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U saborsku proceduru upućen je prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministru Ćoriću zbog vjetroelektrane Krš-Pađene i posjećivanja kluba Dragana Kovačevića.
Ujedinjena oporba, i lijevo-liberalna i desna s izuzetkom IDS-a, u petak je u saborsku proceduru uputila prijedlog za pokretanje pitanje povjerenja ministru gospodarstva i održivog razvoja Tomislavu Ćoriću zbog vjetroelektrane Krš-Pađene i posjećivanja kluba Dragana Kovačevića.

Mirela Ahmetović
iz SDP-a pojasnila je da tu inicijativu ne pokreću iz hira ni iz politikantskih razloga kako bi to htio prikazati HDZ.

- Vrlo su rijetke prilike kada se čitava oporba ujedini. Mi bismo radije raspravljali o drugim stvarima, kako liječnicima dignuti plaće i platiti im prekovremene sate, kako dodatno pomoći poduzetnicima, podignuti neoporezivi dio dohotka ili reformirati javnu upravu i pravosuđe, međutim, ništa oko toga nije moguće dok svi zajedno ne stanemo oko ideje borbe protiv korupcije, poručila je na konferenciji za novinare.

Ustvrdila je da ne postoji veća afera u koju Ćorić nije umočen i, smatra, njegova politička odgovornost je enormna.

- On je kapetan HDZ-ovske korupcijske reprezentacije, istaknula je Ahmetović.

Navela je niz afera u koje je uključen, od vjetroelektrane Krš-Pađene, imenovanje ravnateljice Nacionalnog parka Krka te posjete klubu Dragana Kovačevića, zbog čega je protiv njega Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo postupak, a očekuje da će eskalirati i afera i oko LNG terminala na Krku.

Ministar Ćorić je od premijera dobio enormno povjerenje, unatoč svim opterećenjima na leđima, da vodi jedno od financijski najvećih ministarstava.

HDZ-ov gospodarski program koji je izradio Ćorić u potpunosti se ispunjava - nebriga za okoliš, masne provizije, predaja energetske suverenosti u ruke Mađara samo su neke od vjerodostojnijih točaka u programu za sigurnu Hrvatsku, poručila je.

Taj čin SDP-a i ostalih oporbenih stranaka je patriotski čin. U HDZ-u kažu da smo mi rušitelji, što iz njihove perspektive i jesmo jer želimo srušiti koruptivni način vladanja vladajućeg establishmenta, zaključila je Ahmetović dodavši da će vladajući morati pojasniti svaku kunu koja je netragom nestala.

Komentirala je iz tvrdnje HDZ-a da su sporni ugovori sklopljeni za vrijeme Vlade Zorana Milanovića, rekavši da ih je potpisao tadašnji ministar Ivan Vrdoljak te da ga Plenković nije kazneno prijavio jer mu je u prošlom mandatu bio superžetončić, a bio je i stranački kolega Dragana Kovačevića pa je i o njemu Ćorić imao što pričati u famoznom klubu.

Benčić: Cilj oporbe razotkrivanje i borba protiv korupcije

Sandra Benčić
iz Zeleno-lijevog bloka podržala inicijativu jer važnim smatra da cjelokupna oporba ima zajednički cilj - razotkrivanje i borbu protiv korupcije koja, kazala je, ima samo jedno ime, a to je HDZ. Ustvrdila je da je spornim povlaštenim ugovorima investitorima u vjetroelektranu Krš-Pađene hrvatskim građanima iz džepa izbio minimalno 1,2 do dvije milijarde kuna u sljedećih 14 godina.

- To je sasvim dovoljno za političku odgovornost ministra, poručila je, bez obzira na to radi li to zbog vlastite koristi i korupcije ili zato što je nesposoban.

Hrvoje Zekanović iz Hrvatskih suverenista upozorio je da Ćorić upravlja vrlo velikim resorom, a kada je riječ o zaštiti okoliša nitko ne govori da kasnimo godinama, ako ne i desetljećima s regionalnim centrima za zbrinjavanje otpada, i s tim imamo probleme u svim županijama. A prirodu, dodao je, štitimo na način kako se štitila 70-ih godina.

- Što se tiče energetike, umjesto vjetroelektrana, građanima se može kvalitetno pomoći investiranjem i subvencioniranjem cijene energije koja dolazi iz solara, a koji bi se mogli postaviti na svaku kuću, poručio je Zekanović.

Nasuprot tome, napomenuo je, milijarde kuna se poklanjaju stranim investitorima za vjetroelektrane koje nisu isplative ni ekološki prihvatljive, a i unakazuju krajolik. Ne postoji ekonomski benefit izgradnje vjetroelektrana, a da se taj novac preusmjerio u izgradnju solara i stimuliralo hrvatske obitelji da ugrađuju solare, situacija bi bila puno povoljnija, istaknuo je.

GLAS-ova Anka Mrak Taritaš zatražila je da premijer Andrej Plenković dođe u Sabor i iznese jasne argumente zašto brani ministra Ćorića jer su on i njegove nepodopštine premijerova odgovornost, a potporu inicijativi na press konferenciji dao je i Dario Zurovac iz Fokusa.

Tušek: Ako traže smjenu Ćorića, zašto ne i impeachment Milanovića

Žarko Tušek
u ime Kluba HDZ-a u petak je zapitao zašto oporba, ako traži opoziv ministra Ćorića, ne pokrene i impeachment predsjednika Zorana Milanovića koji je također posjećivao privatni klub bivšeg predsjednika Uprave JANAF-a Dragana Kovačevića.

- U nemanju bilo kakvih ozbiljnih programa, ozbiljnih strategija i ozbiljnih političkih rješenja, sugestija, pomoći i rješenja kako se generalno nositi sa situacijom u kojoj smo se našli kao država i društvo, bave se totalno trivijalnim inicijativama koje apsolutno nemaju nikakve veze i koje će samo dodatno raskrinkati svu neimaštinu i prazninu njihove politike, smatra Tušek.

Ako je kriterij da se traži opoziv ministra tko je s kim popio, tko je s kim bio i tko je s kim jeo, onda ne vidim zašto po tom istom kriteriju nisu tražili impeachment predsjednika Republike Hrvatske koji je isto tamo bio, jeo i pio u vrijeme najžešćeg lockdowna u Hrvatskoj? zapitao je HDZ-ov zastupnik.

Grbin: Ministar Ćorića mora otići zbog vjetroelektrana i ne samo toga

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je u petak da je glavni razlog za pokretanje opoziva ministra Ćorića ono što se dogodilo u "aferi vjetroelektrane", da je njegova politička odgovornost u tom slučaju golema te da mora otići.

"Unatoč tome što je agencija za zaštitu okoliša i prirode rekla jedno, unatoč tome što je ured za zaštitu okoliša u sklopu ministarstva kojem je Ćorić bio na čelu rekao da u slučaju vjetroelektrane na području Krš-Pađene postoji ogromna opasnost od negativnog utjecaja na okoliš, ministar Ćorić je jednim potpisom, jednom promjenom odluke tu privatnu kompaniju oslobodio obveze izrade studije o utjecaju na okoliš i time još omogućio da joj pripadnu milijarde kuna dobiti koju ne bi trebala imati, a teret za to je prebacio na sve potrošače električne energije. Zbog toga Ćorić mora otići sve i da ne postoji kaznena odgovornost jer je politička odgovornost u ovom slučaju ogromna", rekao je Grbin.

Dodao je da je to samo jedna stvar jer "imamo i zapošljavanje u Nacionalnom parku Krki, indicije da je takvih slučajeva bilo i u drugim parkovima, imamo sukob interesa u slučaju Kovačevića, imamo situaciju da je Ćorić navodno trebao voditi postupak otkupa Ine, a baš ništa po tom pitanju nije napravljeno".

Premijer Andrej Plenković rekao je kako će Tomislav Ćorić i dalje biti ministar iako je oporba pokrenula "vježbu s ciljem destabiliziranja Vlade po tri osnove".

- Prva osnova, istražno povjerenstvo možete tražiti za neku preciznu temu, a ono što su oni napravili je uglavnom jedna papazjanija i kupus kojeg se bilo tko ozbiljan ne može ni sjetiti, a kamoli to predstaviti kao istražno povjerenstvo. Dakle, istražno povjerenstvo - doviđenja, nema ga, niti će biti na tu temu, a naročito ne kao političkog instrumenta, da jedno sredstvo, koje bi trebalo trajati šest mjeseci do lokalnih izbora, ima medijsku pozornost na kojem će oporba stvarati okvir da je HDZ korumpiran, istaknuo je Plenković.

Druga osnova, rekao je, jest interpelacija na koju je Vlada argumentirano odgovorila, a koja se odnosi na projekt Krš-Pađene.

- Tu ćemo pokazati da je to projekt koji traje 17 godina, da su u njemu uključene sve Vlade u tom periodu, da je ključna odluka o davanju statusa povlaštenog dobavljača električne energije bila data u Vladi Zorana Milanovića, rekao je Plenković.

O trećoj osnovi, inicijativi za izglasavanjem nepovjerenja ministru Ćoriću, premijer je rekao da su ovaj put izabrali tog ministra.

- Pogledat ćemo što su napisali, odgovorit ćemo im, održati raspravu, neće dobiti potrebnih 76, i on će i dalje biti ministar. Onda će vjerojatno ići oko ministra Beroša, pa interpelacija o stanju u zdravstvu, i tako, malo ćemo se igrati svih tih mehanizama i instrumenata, ustvrdio je premijer.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!