20:06 / 09.11.2021.

Autor: Lucija Judnić/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Ne stišavaju se reakcije na posljednju odluku zagrebačke vlasti

Ukida se mjera roditelj odgojatelj

Ukida se mjera roditelj odgojatelj

Foto: Ilustracija/Marin Tironi /Dnevnik / Shutterstock/PIXSELL/HRT

Ne stišavaju se reakcije na odluku zagrebačke vlasti da se na javnom savjetovanju revidira mjera roditelj odgojitelj te trajno ukine. I dok se zbog te mjere još vodi rasprava, nešto se ipak neće mijenjati. Prema najavama gradonačelnika, školski udžbenici ostat će besplatni.

Gradonačelnik Tomašević najavio je nove kompenzacijske mjere i ponovio: za trošak postojeće mogli smo izgraditi 27 vrtića. 


- Ne ostvaruje demografski učinak, znači jako veliki dio novca koji se izdvaja iz gradskog proračuna bi mogao biti utrošen za druge demografske mjere kao što je naprimjer proširenje kapaciteta dječjih vrtića, naglašava Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik.


Maja, majka odgojiteljica, smatra da tu uštede nema te dodaje da će grad - tužiti. 


- Ovo je demografska mjera ovo nije socijalna pomoć, nego je demografska mjera tako da iz više aspekata se pravo nije smjelo i ne smije dirati. Ono se može revidirati, ali ne i ukinuti, ističe Maja Naranča, majka odgajateljica i pravnica.


Gradonačelnik se tužbi roditelja ne boji i ponavlja - to nisu stečena prava!


-Tu se ne radi o nikakvim stečenim pravima na temelju zakona, nego o jednoj pomoći koja se temelji na odluci gradonačelnika, dodao je Tomašević.


Zbog mjere ponovno je zaiskrilo između vladajućih i oporbe. 


- Nisu podržali strategiju grada Zagreba upravo zbog kritike mjere roditelj-odgojitelj da bi sada danas odjednom napravili kopernikanski obrat i podržali tu mjeru, rekao je zagrebački gradonačelnik.


- Mjeru je bilo potrebno uskladiti s onim što radi vlada RH-a i nacionalna demografska politika međutim ukidanje nikako ne dolazi u obzir, izjavio je Mislav Herman, predsjednik Zagrebačkog HDZ-a.


Ni ukidanje besplatnih udžbenika ne dolazi u obzir.


- Prvo grad Zagreb je jedini veliki grad koji ima besplatne udžbenike za srednje škole u Hrvatskoj, jedini. Bit će besplatni udžbenici za srednje škole i besplatni radni materijali za osnovne škole, i za to smo morali naći dodatni novac, najavio je Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik.


U moru ušteda ide se i na zamjenu javne rasvjete. Grad Zagreb zamijenit će 40 posto javne rasvjete, što je investicija vrijedna 300 milijuna kuna koju bi financirao javni partner.  


- Isplaćivat će se kroz naknadu za rasvjetu, dakle grad neće imati trošak električne energije to je sada nekih 35 milijuna kuna godišnje i neće imati trošak održavanja 8 do 10 milijuna kuna. Kroz tu matematiku će povrati investicije biti 8 do 10 godina, objasnio je dr. sc. Julije Domac, ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske.


Upravo o energetskoj učinkovitosti Zagreba trebalo bi se raspravljati i u Glasgowu, kamo je gradonačelnik otputovao na panel.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!