Ukidaju li se gimnazije u manjim gradovima?

21.05.2022.

07:00

Autor: Sani Lukić/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Ukidaju li se gimnazije u manjim gradovima?

Ukidaju li se gimnazije u manjim gradovima?

Foto: Dusko Jaramaz / Pixsell

Prema prijedlogu plana Ministarstva znanosti i obrazovanja, zbog manjeg upisa učenika, dio srednjih škola od iduće školske godine mogao bi ostati bez nekih programa, posebice u manjim gradovima. Prijetilo je ukidanje gimnazija u Čazmi i Grubišnom Polju, no nakon argumenata, od toga je, kažu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji - Ministarstvo odustalo.

Županija je kao osnivač škola Ministarstvo upozorila na potrebe opstanka nekih programa, što je Ministarstvo i prihvatilo.

- Ostaje razred opće gimnazije u Grubišnom Polju i u Čazmi. Neće se smanjivati ni broj razrednih odjela u gimnaziji , dakle, ostat će 3 razreda u koja će se ukupno moći upisati 64 učenika. Bilo je predloženo da se broj razrednih odjela smanji s 3 na 2, govori Marko Marušić, bjelovarsko-bilogorski župan.

Ukidanje gimnazija u manjim gradovima, čulo se, značilo bi još brži odlazak mladih. 

- Ja sam siguran da ćemo mi imati gimnazijski razred u Čazmi i da Čazmanci neće morati odlaziti u gimnaziju u neke druge gradove, naglašava Dinko Pirak, gradonačelnik Čazme.

I u Grubišnom Polju potvrđuju razloge za opravdanost opstanka gimnazije.

- Tamo je stvoren stručni tim profesora koji očito imaju izuzetne uspjehe kroz projekt upisa djece gdje nam je 100% upisa bilo na fakultete i koji su završili u prvom roku i mature .To je znak da je tamo jedan dobar tim, istaknuo je Zlatko Mađeruh, gradonačelnik Grubišnog Polja.

Ukidanje gimnazija u manjim mjestima, istaknuto je, suprotno je i težnjama da se u Hrvatskoj broj gimnazijalaca podigne na europski prosjek od 50% sa sadašnjih 30 %, a primjerice u cijeloj Bjelovarsko-bilogorskoj županiji samo je 20 posto gimnazijalaca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!