14:10 / 27.09.2020.

Autor: Branka Slavica/Dnevnik/IMS/hrt.hr

Ukidaju li se konačno vize za putovanja u SAD?

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vjerujem da smo neposredno pred jednom takvom odlukom američke administracije, kaže veleposlanik u SAD-u Pjer Šimunović.
Početkom listopada u službeni posjet Hrvatskoj stiže američki državni tajnik, Mike Pompeo. S premijerom Plenkovićem, te ministrima Grlićem Radmanom i Banožićem, u Dubrovniku će razgovarati o suradnji dviju država na području investicija, obrane i energetike. Hrvatske građane posebno zanima je li Washington konačno, nakon desetljeća lobiranja, spreman dati 'zeleno svjetlo' ukidanju viza za putovanja u Sjedinjene Države.

➡️ Pompeo potvrdio doalazak u Hrvatsku 2. listopada
➡️ Božinović: Uskoro ukidanje viza za SAD 
➡️ Kohorst: Ukidanje viza za SAD možda i do kraja 2020. 

Fiskalna godina u SAD-u završava 30. rujna. Datum je to važan i za Hrvatsku: do tada treba ispuniti jedan od preostalih kriterija za ulazak u klub država kojima za turističke i poslovne posjete Americi ne trebaju vize. Broj odbijenica mora pasti ispod tri posto. U hrvatskom veleposlanstvu u Washingtonu procjenjuju da ima razloga za optimizam.

- Nastala je jedna praktična i politička masa koja je dovela do situacije da smo, ja vjerujem, neposredno pred jednom takvom odlukom američke administracije. Naravno ta odluka je na američkoj administraciji da rezultate objavi i da odluku donese, kaže hrvatski veleposlanik u SAD-u Pjer Šimunović.

Uskoro ukidanje viza za SAD

U State Departmentu kažu kako surađuju s hrvatskom Vladom koja radi na ispunjenju svih kriterija programa Visa Waiver.

- Postoji niz zahtjeva za razmjenu informacija, tehničkih i sigurnosnih zahtjeva na kojima je Hrvatska postigla znatan napredak protekle godine. Američka vlada ostaje predan partner Hrvatske u napredovanju prema Programu izuzeća od viza, poručuju iz State Departmenta.

Zagreb je s Washingtonom potpisao važne protokole o sigurnosnoj i pravnoj suradnji, a po uzoru na „poljski model" na podnošenje zahtjeva za vize - poticani su putnici koji pouzdano ispunjavaju uvjete za posjet Americi. Angažirala se i američka diplomacija.- Nedvojbeno je postojala i određena sklonost i prepoznavanje Hrvatske kao zemlje koja je sigurna i čiji građani ne predstavljaju niti imigracijsku niti bilo kakvu drugu prijetnju, dodaje veleposlanik Pjer Šimunović.

U međuvremenu, pomak i na drugom preostalom otvorenom pitanju između dviju država. Potkraj tjedna u američko Ministarstvo financija stigao je prvi odgovor Hrvatske na američki prijedlog sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Iako pregovori o tom sporazumu traju između 12 i 18 mjeseci, a potvrđuje ga Senat, američki Hrvati ocjenjuju to velikim pomakom.

Izbjegavanje dvostrukog oporezivanja i Hrvati u SAD-u

- Sporazum o dvostrukom oporezivanju bio bi velika povlastica za američke Hrvate koji žele otići u mirovinu u Hrvatskoj i za američke tvrtke koje žele ulagati u Hrvatskoj. To bi zaista unaprijedilo odnose i donijelo porezne olakšice, naglašava predsjednik Nacionalne federacije američkih Hrvata Steve Rukavina.

Dva konkretna pitanja bit će tema sastanka u Dubrovniku, a ako je Hrvatska ispunila uvjete za ukidanje viza za SAD, tu bi vijest u Dubrovniku mogao objaviti američki državni tajnik Pompeo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!