12:09 / 12.09.2019.

Autor: V.K./Hina

Ukidaju se dužnosnička mjesta pomoćnika ministara

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vlada je u saborsku proceduru u četvrtak uputila izmjene šezdeset jednog zakona koji se usklađuju s novim Zakonom o sustavu državne uprave.
Vlada je u saborsku proceduru u četvrtak uputila izmjene šezdeset jednog zakona koji se usklađuju s novim Zakonom o sustavu državne uprave, odnosno regulira se ukidanje dužnosničkog mjesta pomoćnika ministara, umjesto kojih se uvode ravnatelji uprava, kao i pripajanje ureda državne uprave županijama.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Ovim izmjenama provode se reformske mjere Vlade - decentralizacija i racionalizacija te depolitizacija, istaknuo je na vladinoj sjednici državni tajnik u Ministarstvu uprave Darko Nekić.

Predviđeno je, naime, gašenje ureda državne uprave u županijama i povjeravanje gotovo 98 posto njihovih poslova županijama, kao i racionalizacija broja zaposlenih kroz poticajne mjere predviđene Zakonom o sustavu državne uprave.

- Omogućena je još jedna reformska mjera Vlade, a to je depolitizacija koja se odnosi na pomoćnike ministra, naglasio je Nekić.

Naime, izmjenama u Sabor upućenih zakona, regulira se ukidanje dužnosničkog mjesta pomoćnika ministara, umjesto kojih se uvode ravnatelji uprava sa statusom državnih službenika.                

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!