Ukidaju se zeleni otoci u Zagrebu?

17.01.2020.

16:10

Autor: Ante Raić/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

default error photo
Ovo je prvi glas da zeleni otoci odlaze u povijest. Je li najava napuštanja zelenih otoka zasnovana na nekom konkretnom planu, u Čistoći nismo doznali. Stigao je tek šturi odgovor koji ništa ne otkriva.
Zeleni otoci na kojima se odvojeno prikuplja otpad odlaze u povijest. Tako barem stoji u dopisu koji je uz najavu češćeg odvoza i nižih cijena sredinom tjedna stigao iz Ureda gradonačelnika. No iz njega se ne može zaključiti zašto se napušta model odvajanja koji je donekle funkcionirao i u koji je posljednjih godina uloženo prilično mnogo novca.

Da stižu nove velike promjene u sustavu gospodarenja otpadom može se naslutiti iz dopisa kojim gradonačelnik najavljuje manje račune u travnju za 25 do 30%.

- Ovo je ujedno najava napuštanja sustava zelenih otoka, na kojima se često nelegalno odlaže otpad. Zeleni otoci koji ostanu u funkciji, bit će pod kontinuiranim nadzorom komunalnog redarstva, stajalo je u dopisu Ureda gradonačelnika.

Ovo je prvi glas da zeleni otoci odlaze u povijest. Je li najava napuštanja zelenih otoka zasnovana na nekom konkretnom planu, u Čistoći nismo doznali. Stigao je tek šturi odgovor koji ništa ne otkriva.

- Intenzivirat ćemo našu suradnju s vijećnicima gradskih četvrti, u dogovoru donijeti konkretne planove i nakon toga izvijestiti javnost, odgovorila je Služba za odnose s javnošću Zagrebački holding d.o.o. podružnica Čistoća. Stanovnici Novog Zagreba na pitanje što misle o ideji ukidanja zelenih otoka koja bi trebala biti korak prema potpunom prikupljanju odvojenog otpada na kućnom pragu, većinom odgovaraju da ne treba ukidati zelene otoke.

Sličan stav kao i građani imaju i u Zelenoj akciji.

- Bit će samo veći kaos ako se ukinu ovi zeleni otoci koji trenutno postoje. Dugoročno, ako bi se spremnici ispred zgrada i kuća stavili pod ključ, pod sustav identifikacije, tada bi se mogli ukinuti zeleni otoci, smatra Marko Košak iz Zelene akcije.

A kada bi se i u kojoj mjeri trebali ukinuti zeleni otoci, kojih je na području Grada Zagreba oko 700, nije ni otprilike poznato.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!