Ukidanje graničnih barijera veseli građane i gospodarstvenike

30.06.2022.

19:54

Autor: Eugen Husak/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Hrvatska ulazi u Schengen

Hrvatska ulazi u Schengen

Foto: HTV / HRT

S prvim danom iduće godine Hrvatska će, ako sve prođe prema planu i prijedlogu koji je jučer u proceduru uputilo Vijeće Europske unije, ući u Schengen. Najprije će se ukinuti sve granične barijere na dosadašnjim cestovnim i pomorskim prijelazima, a u zračnim lukama to će se dogoditi potkraj ožujka iduće godine. Ulazak u Schengen jedan je od hrvatskih strateških ciljeva koji će se, čini se, ostvariti istovremeno kada i još jedan - uvođenje eura.


Boris Goričanec iz međimurske Selnice već 15 godina svako jutro prelazi granicu. Putuje na posao u Sloveniju. Kaže, kroz godine se načekao na granici, pa jedva čeka da se dignu rampe.

- Te kontrole pa čekaš na ulazak u državu po 15, 20 minuta, za vikend kad idu dečki iz Austrije s posla isto su gužve, tako da jedva čekamo da se to pomakne, rekao je Boris Goričanec, dnevni migrant iz Međimurja.

Slično govore i putnici koje smo danas zatekli na Maclju, a koji su se kroz godine, kažu, poprilično načekali u ovakvim kilometarskim kolonama.

- Jako smo sretne što nećemo čekati više. Često putujemo i puno nam to znači što nećemo čekati.

- Putujemo nekih 10,15 puta godišnje do Austrije i Njemačke, Slovenije i mislim da bi nam skratilo putovanje i gore i dolje, manja gužva na granicama, manji problemi.

Vlasnik krapinske prijevozničke tvrtke kaže, da je dosad zbog toga što Hrvatska nije bila dio Schengena gubio i vrijeme i živce i novac. Pogotovo ljeti, kad se na granici čeka satima.

- Šaljemo kamione na alternativne pravce, manje granične prijelaze i vozači tu gube dosta vremena jer rade više kilometara, ti kilometri koje rade koštaju jer gorivo je danas skupo. Plaćamo cestarinu po kilometraži i postajemo nekonkurentni prema nekim europskim prijevoznicima, kaže Bojan Varjačić, vlasnik prijevozničke tvrtke.

Stoga jedva čeka novu godinu i nestanak graničnih barijera.

- Bit ćemo konkurentniji i imat ćemo veće i bolje prihode i to je pravo osvježenje u ovim okolnostima koje su naš snašle, kaže Varjačić.

Većoj zaradi nadaju se i u restoranu blizu graničnog prijelaza Rupa iznad Rijeke. Godinama su granične procedure i gužve odbijale goste iz Slovenije i Italije da dođu na ručak ili večeru.

- Bit će nam bolje, ljudi će doći zadovoljniji, kao prvo neće čekati dosta na granici, dolaze nervozni i onda nisu svime zadovoljni. Žuri im se. Ovako će biti tečnije, smatra Albert Crnić, riječki ugostitelj.

I gošća u restoranu, Hrvatica koja već 30 godina živi i radi u Italiji smata da je ulazak u Schengen dobitak za Hrvatsku.

- Mislim da hoće, ali ono što ja poznajem ljude, oni dolaze uvijek jer jako hvale more i naša mjesta, tako da mislim da će biti bolje.

Rušenjem tzv. schengenskog zida kao i uvođenjem eura Hrvatska dobiva novu razvojnu priliku. Jer postaje dio zajednice u kojima živi više od 400 milijuna ljudi.

- To su zaista velika strateška postignuća. Ne dolaze po nekakvom rutinskom hodogramu. Dolaze na temelju ispunjenih reformi mjerila, donesenih zakona, političkog diplomatskog angažmana, svaka od ovih odluka zahtijevala je jako puno rada, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Posla još ima jedino u zračnim lukama u kojima treba promijeniti izlaze za zrakoplove kako bi putnici iz aviona unutar schengenskog prostora išli na izlaze bez granične kontrole. Taj posao treba završiti do 26. ožujka iduće godine. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!