13:50 / 27.04.2020.

Autor: I.Z./Hina

Ukinuta karantena za Udbinu

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Da je opasnost od daljnjeg širenja koronavirusa u Lici pod kontrolom, govori to što je Hrvatski zavod za javno zdravstvo povukao dvojicu stručnjaka.
Karantena za Udbinu danas je ukinuta jer je epidemija pod nadzorom, dio prije oboljelih više nije u samoizolaciji, a po svemu što se o koronavirusu zna uz zaštitne mjere rizik zaraze nije jako velik, rekao je epidemiolog županijskoga Zavoda za javno zdravstvo Ivan Stanić.

Karantena za općinsko središte Udbinu ukinuta je u ponoć, ali će se još neko vrijeme iz Udbine moći izaći uz propusnice koje Općinski stožer Civilne zaštite može izdati samo uz opravdan razlog da bi se ograničilo kretanje ljudi i zdravstveni rizik, koji je, po mišljenju epidemiologa i županijskog Stožera Civilne zaštite "pod kontrolom i nije visok".

- Iako smo imali mali uzorak od 22 oboljelih u Ličko-senjskoj županiji, vidjeli smo da je taj virus prešao s jedne na drugu osobu u bliskom obiteljskom kontaktu i duljim boravkom u istom uredu. Nismo imali slučaj da je bilo zaraza u prodavaonici, ljekarni ili pošti, kamo je zaražena osoba došla, rekao je Stanić.

Kako je istaknuo, nije bilo zaraze u kratkim usputnim razgovorima uz određeni razmak. Smatra da se uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera epidemija na Udbini neće vratiti.

Na Udbini je još 14 od 22 oboljelih u toj županiji. Stanić je istaknuo kako su mu zdravstveni razlozi na prvome mjestu, ali i on kao epidemiolog treba uzeti u obzir sve ostale aspekte života.

- Morao sam uvažiti i gospodarske i socijalne posljedice života u karanteni, čuti razne ljudske priče i mislim da smo našli najbolje rješenje da se virus i dalje kontrolira, a da ne bude prevelikih reperkusija na posao i privatni život tamošnjih ljudi, rekao je Stanić.

Da je opasnost od daljnjeg širenja koronavirusa u Lici pod kontrolom, govori to što je Hrvatski zavod za javno zdravstvo u petak iz Gospića povukao dvojicu stručnjaka koji su u deset dana bili na ispomoći županijskom zavodu kako bi se epidemija ograničila i zaustavila.

Županijski stožer izvijestio je da je danas, deveti dan bez novooboljelih od covida-19.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!