Ukinuta koncesija na pomorskom dobru u nedavno otvorenom resortu Petram u Savudriji

03.08.2023.

20:19

Autor: HRT/IMS/Dnevnik/Anita Bartolović

Resorno ministarstvo ukinulo je koncesiju na pomorskom dobru nedavno otvorenom resortu Petram u Savudriji. Nakon što se dio građana pobunio protiv betonizacije i uzurpacije obale, slijedila je prijava. Nadzorom je utvrđeno da grad Umag, koji je izdao koncesiju, nije poštovao sve pravne propise.

Umaška plaža Alberi posljednjih je mjeseci u središtu pozornosti javnosti. Zbog, kako tvrde, betonizacije obale i netransparentnost u dodjeli koncesije građani okupljeni u incijativu podnijeli su prijavu protiv grada.

- Ovo što vidite nije predviđ eno u prostornom planu, ova devastacija, kao što vidite tu dolje, to je bilo da se uredi plaža, no međutim, ta devastacija što je napravljeno je strašno, devastirano jedan dio mora, rekao je Marino Paretić, vijećnik u gradskom vijeću i predsjednik udruge "Naši ljudi - Gente nostra".

- Bilo je logično da ovako veliki razmjer poslova i građevinskih radova na pomorskom dobru ne može biti zakonit i to po ničemu, rekla je Monika Bonazza, građanska inicijativa Umag, Savudrija.

Koncesiju je prošle godine odobrio grad Umag, a Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture prije nekoliko ju je tjedana ukinulo.

- Upravnim nadzorom utvrđeni su brojni procesni i materijalni nedostaci u provedenim pripremnim radnjama za davanja koncesije, obavijesti o namjeri davanja koncesije, ocjeni zaprimljene ponude te odluci i ugovoru o koncesiji, priopćilo je među ostalim, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Nakon odluke ministarstva oglasili su se i iz grada Umaga. U priopćenju navode kako su oni odluku o dodjeli koncesije donijeli sukladno važećem zakonu.

- Jesu li postojale ili nisu nepravilnosti u samoj proceduri, odluku će donijeti nadležni Upravni sud pred kojim će Grad Umag u zakonskom roku pokrenuti upravni spor protiv rješenja Ministarstva, stoji u odgovoru iz Grada Umaga.

Investitor na pomorskom dobu - tvrtka Čista voda - već je uložio u uređenje plaže, no na naš upit što dalje - nije odgovorio.

Nejasno je i kako bez koncesijskog odobrenja ondje i dalje radi kafić.

Nekoliko građanskih inicijativa podnijelo je kaznene prijave protiv Grada Umaga i investitora Petram resorta. A o budućnosti plaže Alberi - odlučivat će sud. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!