18:16 / 31.12.2019.

Autor: D.M./HRT

Ukinuta sva ograničenja zbog svinjske kuge

Foto: ilustracija, Pixabay

Foto: ilustracija, Pixabay

Foto: - / -

Time je omogućen nesmetani promet živih svinja, mesa svinja i proizvoda od svinjskog mesa svinja unutar Hrvatske i Europske unije.
Ministarstvo poljoprivrede priopćilo je da su Hrvatskoj ukinuta sva ograničenja nametnuta 2013. zbog pojave klasične svinjske kuge. Time je omogućen nesmetani promet živih svinja, mesa svinja i proizvoda od svinjskog mesa svinja unutar Hrvatske i Europske unije.

U Ministarstvu kažu da je to rezultat dugogodišnje provedbe sveobuhvatnih veterinarskih mjera nadzora, kontrole i iskorjenjivanja te bolesti. Posljednji slučaj pojave klasične svinjske kuge u Hrvatskoj zabilježen je 2008.

- Nije ni dosad bilo straha vezano za konzumaciju svinjskog mesa. Međutim, u naše četiri županije (Vukovarsko-srijemska, Brodsko-posavska, Sisačko-moslavačka i Karlovačka) bile su stroge restriktivne mjere ograničenja za stavljanje mesa i proizvoda od mesa i živih svinja na tržiše. To znači da su se mogle stavljati, ali pod određenim uvjetima i strogim pregledima, objasnila je Tatjana Karačić iz Ministarstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!