12:50 / 28.11.2018.

Autor: V.K./Hina

Ukinute diskriminirajuće smjernice za liječenje multiple skleroze

-

-

Foto: - / -

Nakon 20 godina diskriminirajućeg liječenja više od 6000 osoba s multiplom sklerozom, od 22. studenoga u primjeni su nove smjernice HZZO-a za liječenje.
Nakon 20 godina diskriminirajućeg liječenja više od 6000 osoba s multiplom sklerozom, od 22. studenoga u primjeni su nove smjernice HZZO-a za liječenje te kronične upalne i degenerativne bolesti središnjeg živčanog sustava koje omogućuju da oboljeli u Hrvatskoj napokon dobiju terapiju na početku bolesti, istaknuli su iz Saveza društava multiple skleroze Hrvatske.

Savez je na konferenciji za novinare predstavio smjernice koje je izradilo Hrvatsko neurološko društvo, a prema zahtjevima Saveza i više od 6000 osoba s multiplom sklerozom.

Oboljeli od multiple skleroze traže od HZZO-a ukidanje diskriminirajućih kriterija za liječenje

Uklonjena su tri diskriminirajuća kriterija za liječenje MS-a - dob do 55 godina, trajanje bolesti najmanje godinu dana te dva liječena pogoršanja u dvije godine. Novost je i uvođenje lijeka za liječenje primarno progresivnog oblika multiple skleroze.

"Novim smjernicama za liječenje MS-a osobe oboljele od te bolesti dobit će priliku za pravodobno liječenje. U Hrvatskoj do tada nije postojala niti jedna bolest na koju se trebalo čekati godinu dana za početak liječenja", rekla je direktorica Saveza Dijana Roginić.

Neurologinja iz KBC-a Zagreb Tereza Gabelić istaknula je da je novost, osim novih smjernica za liječenje MS-a, i mogućnost propisivanja novog lijeka pacijentima s primarno progresivnim oblikom MS-a, što do sada nije bilo moguće, niti je na listi lijekova postojao lijek za primarno progresivni oblik te bolesti.

Kazala je da je Hrvatska zemlja s visokom prevalencijom oboljelih od MS-a te naglasila važnost ranog liječenja bolesnika.

"Osim što je ovo neprocjenjiva važnost za naše bolesnike, za državu je ovo ogroman napredak jer godinama postavljamo dijagnozu bolesti slijedeći sve svjetske smjernice. Međutim, u terapiji smo kaskali. Na ovaj način postajemo ravnopravna članica EU-a koja po svim najnovijim dijagnostičkim i terapijskim smjernicama liječi naše bolesnike", poručila je Gabelić.

Napomenula je da novi kriteriji omogućuju rano liječenje bolesnika, koji odmah nakon postavljene dijagnoze mogu početi imunomodulacijsko liječenje, čime se i dugi niz godina može djelovati na neurološke ishode bolesnika te spriječiti nastajanje nesposobnosti, odnosno invalidnosti.

Gabelić je rekla da su "sve studije pokazale da se primjenom prve linije liječenja na razdoblje od 15 do 20 godina za 50 posto smanjuje nastajanje invalidnosti bolesnika".

Saborska zastupnica i predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo Ines Strenja Linić istaknula je važnost zagovaranja prava pacijenata s MS-om te potrebu daljnjeg ulaganja u liječenje te bolesti, kao i hitno prepoznavanje pacijenata s tom bolešću unutar svih sustava, s obzirom na njezinu specifičnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!