Ukinute propusnice za neke županije

21:29 / 19.04.2020.

Autor: Dnevnik/IMS/P.F./HRT/Hina

-

-

Foto: - / -

Doznajte koje su županije ukinule e-propusnice za kretanje unutar županije.
Ukinute su propusnice za kretanje između područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Ukidaju se i propusnice za Vukovarsko-srijemsku županiju, Osječko-baranjsku, Varaždinsku, Karlovačku, Brodsko-posavsku, Požeško-slavonsku i Splitsko-dalmatinsku županiju uz iznimku otoka, dok će stožer civilne zaštite Ličko-senjske županije odlučiti tijekom ponedjeljka.

Slobodno kretanje između Grada Zagreba i Zagrebačke županije

Ukinute su propusnice za kretanje između područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije, priopćio je u nedjelju Nacionalni stožer civilne zaštite.

S obzirom na gospodarske razloge i epidemiološku situaciju Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je Odluku o ukidanju nužne mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka za područje Grada Zagreba i Zagrebačke županije, stoji u priopćenju.

● Novooboljelih 39, preminulo osam osoba; Božinović najavio da će odobriti zahtjeve županija
● Koronavirus - epidemija iz minute u minutu

Od donošenja ove Odluke e-propusnica je potrebna samo za odlazak izvan područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

- Iako e-propusnice više nisu potrebne pozivamo sve stanovnike na odgovornost te da se, kao i do sada, kreću samo u slučaju potrebe te da i dalje prate upute Nacionalnog stožera, a sve s ciljem sprečavanja širenja COVID-19, istaknuli su iz Županije.

Županijski stožer civilne zaštite zahvalio se Nacionalnom stožeru na promptnoj reakciji, kao i Gradu Zagrebu i njihovom Stožeru na suradnji.

Ukidaju se propusnice za Vukovarsko-srijemsku županiju

Od ponoći se ukidaju e-propusnice za Vukovarsko-srijemsku i Osječko-baranjsku županiju, odlučio je Nacionalni Stožer civilne zaštite. Odluka Nacionalnog stožera CZ o ukidanju e-propusnica će se početi primjenjivati od ponoći 20. travnja.

O Odluci o ukidanju nužnih mjera napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka na području Vukovarsko-srijemske županije obaviještena je i Policijska uprava vukovarsko-srijemska kao i svi stožeri gradova i općina u najistočnijoj hrvatskoj županiji.

E-propusnica nužna je samo u slučaju napuštanja područja županije zbog mjera zaštite u situaciji epidemije koronavirusa. 

Na vukovarsko-srijemskom području već pet dana nema niti jedna novooboljela osoba od COVID-19.

I u Osječko-baranjskoj županiji bez e-propusnica

I osječko-baranjski županijski Stožer Civilne zaštite je priopćio da se stanovnici županije mogu od ponedjeljka kretati bez e-propusnica unutar cijele županije.

Na temelju prijedloga županijskog Stožera civilne zaštite u nedjelju je Stožer civilne zaštite RH donio odluku o ukidanju mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka na području Osječko-baranjske županije, navode iz županijskog Stožera CZ.

Napominju kako je odluka Nacionalnog stožera CZ večeras i službeno dostavljena u Županijski stožer. Osječko-baranjski Stožer CZ ističe kako je e-propusnica i dalje potrebna za odlazak na područje druge županije.

Dopušteno kretanje unutar Varaždinske županije bez e-propusnica

Nacionalni stožer civilne zaštite ukinuo je u nedjelju mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka i za područje Varaždinske županije.

- Molimo da se mogućnost kretanja bez e-propusnica i dalje koristi samo u najnužnijoj potrebi. Građani Varaždinske županije do sada su pokazali iznimnu discipliniranost i odgovornost na koju i dalje računamo, rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

Stožer civilne zaštite Varaždinske županije tu je odluku zaprimio u nedjelju navečer i od toga trenutka građanima se odobrava kretanje unutar te županije bez e-propusnica. E-propusnica bit će potrebna samo za odlazak na područje druge županije, priopćili su večeras iz Varaždinske županije.

Zahtjev za ukidanjem potrebe e-propusnica unutar Varaždinske županije upućen je na suglasnost Nacionalnom stožeru nakon današnje izvanredne sjednice Stožera civilne zaštite Varaždinske županije.

U  zahtjevu se navodi i mogućnost revidiranja ako nakon sedam dana od dobivanja suglasnosti dođe do pogoršanja epidemiološke situacije. U slučaju znatnog pogoršanja, tražile bi se od Nacionalnog stožera dodatne epidemiološke mjere koje bi obuhvatile i kretanje unutar prethodno predložene četiri zone - bivših općina Varaždin, Ivanec, Ludbreg i Novi Marof.

Bez e-propusnice unutar Karlovačke županije

Za Karlovačku županiju ukida se mjera zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka, izvijestio je u nedjelju navečer županijski stožer Civilne zaštite, a e-propusnica je od sada potrebna samo za odlazak na područje druge županije.

Odluku o ukidanju e-propusnice donio je Nacionalni stožer Civilne zaštite, a potpisao je načelnik Stožera, potpredsjednika Vlade ministra unutarnjih poslova Davor  Božinović, kao odgovor na prijedlog i zahtjev županijskog Stožera.

U obrazloženju zahtjeva za ukidanje e-propusnica se navod da je razlog prvenstveno gospodarski i to u uvjetima dobre epidemiološke situacije.

Glasnogovornik županijskog Stožera Bernardo Pahor potvrdio je Hini da su se svi gradovi i općine suglasili tijekom nedjelje o ukidanju e-propusnice za cijelu Karlovačku županiju. Iako je tijekom dana bilo prijepora o tome, niti jedan grad ili općina nije dostavila zahtjev da se isključi iz Odluke o kretanju bez e-propusnica.

Brodsko-posavska županija ukinula e-propusnice

Odlukom Nacionalnog stožera Civilne zaštite, Brodsko-posavska županija u nedjelju navečer je dobile dozvolu za ukidanje e-propusnica unutar područja županije.

Zahtjeve za ovakvom odlukom prethodno je uputio Županijski stožer vođen pozitivnom epidemiološkom situacijom.

Odlukom Nacionalnog stožera CZ Brodsko-posavska županija postaje jedno epidemiološko područje. Time se od ponoći, 20, travnja,  prestaje primjenjivati režim e-propusnica za kretanje na području cijele Brodsko-posavske županije,  priopćio je večeras načelnik Županijskog stožera CZ Stjepan Bošnjaković.

Brodsko-posavska županija u deset dana zabilježila je samo jedan pozitivan slučaj Covida-19. Pozitivan nalaz u ovoj županiji na oko 1000 uzoraka bio je za 20 osoba, od toga tri su do sada izliječene, a jedna je umrla. 

Od četrdesetak djelatnika iz zdravstvenog sustava koji su bili u samoizolaciji, ovu mjeru provodi još samo njih dvoje.

U Brodsko-posavskoj županiji za sada nije zabilježen ni jedan slučaj zaraze koronavirusom među djelatnicima desetak domova za stare i nemoćne, kao ni u 70 udomiteljskih obitelji. Oni zajedno skrbe za oko 1000 starih i nemoćnih osoba.

I Splitsko-dalmatinska županija bez propusnica, uz iznimku otoka

Odlukom Nacionalnog stožera Civilne zaštite u Splitsko-dalmatinskoj županiji se od ponoći ukidaju e-propusnica dok za otoke ostaju na snazi prethodne mjere, uz iznimku da na samom otoku za prelazak iz jedne u drugu administrativnu jedincu nije potrebno posjedovanje propusnice, priopćio Županijski stožer civile zaštite.

Od dana ukidanja mjera napuštanja mjesta prebivališta ili stalnog boravka za područje Splitsko-dalmatinske županije, e-propusnica je potrebna samo za odlazak na područje druge županije i/ili na otoke, odnosno otoke Splitsko-dalmatinske županije, navodi se u odluci koju je potpisao načelnik Nacionalnog stožera CZ ministra unutarnjih poslova Davor Božinović.

Kako je obrazloženo  u odluci, osobama koje imaju prebivalište ili stalni boravak na području otoka Splitsko-dalmatinske županije, napuštanje otoka moguće je samo na temelju izdane e-propusnice.

Osobama koje nemaju prebivalište ili stalni boravak na području  otoka  Splitsko-dalmatinske županije, dolazak na otok moguć je samo na temelju izdane e-propusnice.

Požeško-slavonska županija ukinula e-propusnice

I Požeško-slavonska županija je odlukom Nacionalnog stožera Civilne zaštite dobila dozvolu za ukidanje e-propusnica unutar županijskog teritorija.

Zahtjev za ovakvom odlukom prethodno je uputio Županijski stožeri vođen pozitivnim epidemiološkim situacijama.

Načelnik Policijske uprave požeško-slavonske Željko Grgić novinarima je večeras potvrdio kako se ukidaju policijski punktovi na granicama gradova i općina unutar županije, no i nadalje će propusnice biti neophodne za napuštanje područja Požeško-slavonske županije.

Ta županija bilježi tek tri slučaja zaraze koronavirusom, a bez novooboljelih je čak 19 dana.

Ličko-senjska županija još odlučuje

Od načelnika Stožera CZ Ličko senjske županije Vice Nekića doznaje se da će se o ovoj termi raspravljati ujutro na sjednici Stožera. Naime, još nema odluke o tome kako da se uredi kretanje unutar cijelog prostora županije.

Obvezan oprez i socijalno distanciranje

Uz obvezan oprez i socijalno distanciranje, dječja i sportska igrališta i dalje su izvan uporabe.

Stožer je do 4. svibnja produljio i mjere o načinu održavanja vjenčanja i sprovoda. A do 18. svibnja brodovi u međunarodnoj plovidbi ne smiju pristati u našim lukama.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ranije danas izvijestio je da je deset županija zatražilo potpuno ukidanje kretanja s e-Propusnicama na njihovom području te da su Grad Zagreb i Zagrebačka županija zatražili da se njihova područja spoje u tom kontekstu. Većina zahtjeva je već potpisana. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!