Uklanjanje dimnjaka: Ne služe ničemu, ali nisu se smjeli ni taknuti

18:16 / 15.01.2021.

Autor: Tanja Kuturovac/Dnevnik/B.A./HRT

-

-

Foto: - / -

I Karlovac je u potresu 29. prosinca pretrpio štetu, prema prvim procjenama veću od 100 milijuna kuna.
I Karlovac je u potresu 29. prosinca pretrpio štetu, prema prvim procjenama veću od 100 milijuna kuna. Najveći su problem stari dimnjaci na zgradama diljem grada, koji su i prije potresa bili u lošem stanju. Njih čak 29 uklanja se na zgradi osnovne škole u središtu Karlovca. Iako se desetljećima nisu koristili, nisu se dosad smjeli dirati zbog pravila konzervatorske struke. Uoči početka nastave prijetnja su za djecu i prolaznike.

➡️ Potres - iz minute u minutu

Cijeli tjedan, pa i dva - trajat će uklanjanje 29 dimnjaka na karlovačkoj osnovnoj školi Dragojle Jarnević.

- Ručno ih uklanjamo da bi spriječili dodatna oštećenja na krovnoj konstrukciji i samom objektu, kaže nadzorni inženjer Boris Sertić.

Skida se cigla po cigla. I prije potresa dimnjaci su bili u lošem stanju.

- Mi smo u zadnje vrijeme pokrenuli pitanje sanacije dimnjaka. Taj proces je bio u tijeku, i dogodio se potres koji je te dimnjake urušio, kaže Iva Katić, ravnateljica OŠ "Dragojla Jarnević".


Dimnjaci već više od dva desetljeća ne služe ničemu jer škola ima centralno grijanje. Ipak, ni za jedne obnove škole stare 125 godina nisu se smjeli - ni taknuti. Zgrada se nalazi unutar zaštićene kulturno-povijesne cjeline, stoga podliježe posebnim uvjetima konzervatora. Sada će njihovo uklanjanje Grad stajati najmanje 150 tisuća kuna. Na skidanje urušenih dimnjaka s Doma zdravlja već se potrošilo 270 tisuća kuna. A što će tek biti s ostalim zaštićenim, a opasnim objektima diljem grada?

- Definitivno očekujemo i s razine gradske uprave da se tome pristupi jako, jako brzo, i da se ti neki kriteriji malo promisle, da se to tako kaže, rekao je gradonačelnik Karlovca Damir Mandić.

Jer da su se neke zgrade na vrijeme popravile, pa i ovi dimnjaci na školi - šteta i troškovi bili bi puno manji ili ih ne bi ni bilo, kao ni opasnosti koja još prijeti. Zbog svega toga djeca će u ovu školu - umjesto u ponedjeljak - s tjedan dana zakašnjenja.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!