18:58 / 19.09.2018.

Autor: I.M.D./P.F./HRT

Uklonimo zapreke i predrasude s kojima se susreću osobe s invaliditetom

-

-

Foto: - / -

Kako bi građani bolje razumjeli probleme s kojima se susreću invalidi, organizirane su "Igre mobilnosti". Konkretne situacije mogli su, doduše samo na trenutak, doživjeti i građani.
U sklopu Europskog tjedna mobilnosti na zagrebačkom Cvjetnom trgu održane su Igre mobilnosti. Cilj igara je podizanje svijesti i zagovaranje jednakih mogućnosti za osobe s invaliditetom koje se i dalje susreću s brojnim predrasudama i zaprekama.

Rubnici nogostupa, stube, neprilagođena tramvajska stajališta. Samo su neke od zapreka s kojima se Viktorija svakodnevno suočava. Ili nema mjesta na parkiralištu za osobe s invaliditetom, pa moram recimo stati na nekakvo redovito mjesto gdje je puno uži prostor za automobil nego na označenom parkiralištu. Onda je problem izvaditi van kolica iz vozila, objasnila je Viktorija Lisac. Kako bi građani bolje razumjeli probleme s kojima se susreću invalidi, organizirane su "Igre mobilnosti". Konkretne situacije mogli su, doduše samo na trenutak, doživjeti i građani.

Omogućavamo ljudima da se susretnu sa svakodnevnim problemima osoba s invaliditetom, znači osoba u kolicima kako svladavaju svakodnevne zapreke i slijepih osoba kako se kreću i orijentiraju u prostor, objasnio je cilj predsjednik Društva tjelesnih invalida i organizator "Igara mobilnosti" Milan Ožegović.

Brojni gradovi, kako ističu organizatori, kontinuirano rade na prilagodbi pa je kretanje javnim površinama sve lakše. No situacija je i dalje - daleko od idealne. Svaka kanta za smeće, svaki stup, sve što ostavimo negdje, svaka stolica na terasama sve je to za neke ljude nepremostiva zapreka, neki je ne vide, a oni koji je vide možda je ne mogu prijeći. Moramo svi biti svjesni da kretanje u gradu, gradskom prostoru počinje od nas, rekao je Branko Baričević, voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Ovim događajem želi se podsjetiti građane da i sami mogu pridonijeti većoj slobodi kretanja osoba s invaliditetom te im tako unaprijediti kvalitetu života.

Pogledajte kako su se neki snašli s povezom preko očiju i sa štapom na "Igrama mobilnosti".  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!