Uklonjene eksplozivne naprave pronađene u rijeci Jadovi i u moru kod Paga

15.07.2022.

11:19

Autor: V.G./Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Eksplozivne naprave pronađene u četvrtak u rijeci Jadovi i u moru kod Paga na siguran je način uklonio stručnjak za protueksplozijsku zaštitu gospićke Ispostave Regionalne protueksplozijske jedinice iz Rijeke, izvijestila je u petak gospićka policija.

On je iz korita rijeke Jadove u Gornjoj Ploči izvadio minobacačku minu kalibra 120 milimetara. Mina je bila bez pripadajućeg upaljača.

Potom su ronioci Interventne jedinice policije Policijske uprave zadarske iz mora u Staroj Novalji izronili ručnu bombu M-75.

Policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu izuzeo je i minobacačku minu iz Jadove i bombu iz mora i pohranio ih u skladište do uništenja, stoji u priopćenju.

Policija moli građane koji pronađu eksplozivna sredstva da ih ne diraju već da o mjestu pronalaska obavijeste policiju na broj 192, nakon čega će na teren izaći stručne osobe protueksplozijske zaštite.

Podsjećaju i kako u okolišu još uvijek ima zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava iz Domovinskog, ali i iz II. svjetskog rata koje se najčešće pronalaze na odlagalištima otpada, uz prometnice, u moru, rijekama te u tlu prilikom obavljanja poljoprivrednih ili građevinskih radova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!