11:54 / 18.09.2018.

Autor: V.K./HRT

Uklonjeno 3.585 mina s 1,8 četvorna kilometra

-

-

Foto: - / -

Razminiranje 1,8 četvornih kilometara, gdje je pronađeno i uništeno čak 3.585 komada eksplozivnih ostataka rata, velik je uspjeh hrvatskog modela razminiranja koji je već prepoznat u svijetu.
Razminiranje 1,8 četvornih kilometara u minama najzagađenijem području Kotar šume, između Siska i Petrinje, gdje je pronađeno i uništeno čak 3.585 komada eksplozivnih ostataka rata, velik je uspjeh hrvatskog modela razminiranja koji je već prepoznat u svijetu.

Hrvatski pirotehničari taj su veliki uspjeh ostvarili u rekordnih 39 radnih dana, znatno prije planiranog roka, za Hinu rekao voditelj radilišta, Predrag Kušić iz tvrtke Tornado razminiranje, tome su doprinijeli dobra organizacija, zalaganje pirotehničara i povoljne vremenske prilike.

U radovima je bilo angažirano 25 kooperanata s 294 pirotehničara, koliko ih je najviše bilo u jednom danu na radilištu. Unatoč tako golemog pogona i velikog broja eksplozivnih naprava, posao je obavljen bez ijednog incidenta.

Pirotehnički nadzornik HCR-a Tomislav Roviščanec, koji je obavio probni nadzor, kaže kako je posao dobro obavljen, a nakon završnog nadzora, oko miniranog područja će biti uklonjene brojne table s upozorenjima.

Prema konačnom izvještaju, kako kaže, pronađeno je 2.748 komada protupješačkih mina, među kojima najviše PMA-2, tzv "pašteta", ali i 27 komada najubojitijih PROM-1, 7 komada protuoklopnih mina, te 830 komada neeksplodiranih ubojitih sredstava, što je relativno najviše u 20 godina obavljanja poslova razminiranja.

O kakvoj se količini ubojitih sredstava radi govori podatak da je prošle godine u cijeloj zemlji prilikom razminiranja pronađeno 1.700  takvih sredstava.

Table s upozorenjima, najavili su Roviščanec i Kušić, uskoro će biti pomaknute prema novoj parceli, koja će se razminirati ovisno o listi prioriteta, odnosno potrebama i dotoku novca.

Razminiranje parcele, koju službeno zovu gospodarska jedinica Kotar - Stari Gaj, u cijelosti je financirano darovnicom Švicarske konfederacije u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, u iznosu od gotovo 19 milijuna kuna. 

Od 1991. do danas na tom je području bilo 49 minskih incidenata u kojima je poginulo 19 osoba, 20 ih je zadobilo teške tjelesne ozljede, a 10 lakše.

Od 1. srpnja 1996. godine do danas, od mina je stradalo 27 osoba, 12 smrtno, osam ih je zadobilo teške i sedam lakše ozljede. Iz samo jedne ulice u naselju Mošćenica, koje se proteže uz Kotar šumu, u Ulici kralja Tomislava, 12 je ljudi smrtno stradalo.

Nakon uspješnog razminiranja novog polja i nastavkom radova, sigurnost mještana je osjetno povećana, pa vjeruju kako minskih incidenata više neće biti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!