12:10 / 17.04.2018.

Autor: M.M./HRT

Ukrajinska potpredsjednica: Ima puno potencijala za poboljšanje gospodarske suradnje

-

-

Foto: - / -

Ukrajinska potpredsjednica vlade i ministrica za europske i euroatlantske integracije Ivanna Klympush-Tsintsadze gostovala je u "Studiju 4".
Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u Banskim dvorima sastao se s ukrajinskom potpredsjednicom Vlade i ministricom za europske i euroatlantske integracije Ivannom Klympush-Tsintsadze.

Ukrajinska potpredsjednica bila je gošća "Studija 4".

Istaknula je da su jako zabrinuti glede zaštite ljudskih prava na Krimu. Tijekom okupacije snaga Ruske Federacije tražili smo od naših partnera da se pobrinu da nastojimo zajednički zaštititi prava krimskih Tarata i  Ukrajinca koji žive na području Krima. Zabrinuti smo i zbog političkih zatvorenika koji se drže na području Krima i Ruske Federacije i nadamo se da ćemo dijalogom i zajedničkim naporima biti u stanju vratiti ih kući jer su zatočeni iz političkih razloga.

Ukrajinska potpredsjednica vlade rekla je da su zahvalni hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću koji je predložio i pokrenuo ideju da se iskoriste hrvatska iskustva. Kada je naš premijer posjetio Hrvatsku, uspostavili smo radnu skupinu i odgovarali na razna pitanja i teme na osnovi hrvatskih iskustava. 

Na pitanje kako ocjenjuje aktivnosti radne skupine za suradnju RH i Ukrajine, Ivanna Klympush-Tsintsadze rekla je da su potpisali sporazum o suradnji i shvatili da imamo puno potencijala za poboljšanje gospodarske suradnje između dviju zemalja. Postoje mogući projekti na području energetike, transporta, poljoprivrede i turizma, gdje možemo puno naučiti od Hrvatske. Vjerujemo da se svi ovi različiti programi koje smo pokrenuli mogu razraditi i biti mnogo učinkovitiji i poboljšati suradnju između naših zemalja.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!