17:49 / 28.08.2020.

Autor: Dominique Bratović-Vela/Dnevnik 2/B.A./HRT

Ulaganja u internetsku mrežu i računala za učitelje i učenike

-

-

Foto: - / -

Osigurati kvalitetnu nastavu na daljinu, ako i kad zatreba, bit će prvi izazov za svaku školu - već od 7. rujna.
Zbog epidemije i zatvaranja u proljeće, gotovo preko noći dobili smo e-škole. S ulaskom u novu neizvjesnu školsku godinu, s mogućom nastavom na daljinu, ulaže se u internetsku mrežu te računala za učitelje i učenike.

Potpisi triju ministara i čelnika Carneta na dva ugovora donijet će u škole više od 1,3 milijarde nepovratnih kuna za razvoj internetske mreže, opremu i računala za učitelje i učenike. Nikad potrebnije.

- Ako 2015. nije bilo jasno zašto ovo svi skupa radimo, mislim da nakon proljeća u školama sada svi jako dobro znamo i da nam je jasniji taj naš cilj, digitalno zrele škole, ističe Andrijana Prskalo Maček, voditeljica programa e-Škole.

A u digitalno zrelim školama uči se uz pomoć brzog interneta na pametnim pločama, svaki učitelj ima svoje računalo, a učenik tablet, pa se u nastavi redovito rabe digitalni sadržaji.

No, takva je trenutačno samo svaka deseta hrvatska škola. Europski fondovi to bi trebali promijeniti.

- Gotovo je milijarda kuna vrijednosti ulaganja u ovaj projekt samo iz programa Konkurentnost i kohezija, a u cijelom ovom programskom razdoblju gotovo je 3,1 milijarda kuna uložena u sustav znanosti i obrazovanja, rekla je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak.

- Ova druga faza digitalizacije škola, kad završi 2022. godine, značit će da je preko 90 posto svih srednjih i osnovnih škola u Hrvatskoj postalo digitalno e-zrelo i spremno za izazove budućnosti, poručio je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

A osigurati kvalitetnu nastavu na daljinu, ako i kad zatreba, bit će prvi izazov za svaku školu - već od 7. rujna.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!