Plenković: Vlada preuzima ulaganje u OB Bjelovar

05.11.2022.

Zadnja izmjena 19:30

Autor: Danijela Hegediš Preskočil/Dnevnik/IMS/HRT

Premijer Plenković u Bjelovaru

Premijer Plenković u Bjelovaru

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković boravi u Bjelovaru. Sudjelovao je na Nacionalnom danu mladeži Hrvatske demokratske zajednice, a u društvu ministra zdravstva i predsjednika Hrvatskog Sabora obišao novu zgradu Opće bolnice. Prethodno se susreo s biskupom bjelovarsko-križevačkim mons. dr. Vjekoslavom Huzjakom i predstavnicima biskupije.Premijer Andrej Plenković rekao je da se dio odjela stare paviljonske bolnice preselio u novu, što je jako dobro, a uvjeti su mnogo kvalitetniji. 

- Stalno smo u kontaktu sa županom, jer je bivši župan za izgradnju bolnice uzeo dva kredita ukupno nešto više od 200 mil. kuna, pa je Vlada preuzela financiranje tih obaveza kako bi se rasteretio zdravstveni proračun Bjelovarsko-bilogorske županije, rekao je. 

Najavio je da će biti napravljen model kako će se financijski popratiti dovršetak uređenja bolnice. Na Vladi će biti donesena odluka te će ta sredstava biti uvrštena u proračun 2023.

Rekao je da su razmotrene i druge teme vezane za županiju i ovaj kraj.

Istaknuo je i napredak u obnovi sakralnih objekata.

- Ovime je spašen zdravstveni sustav županije, rekao je župan Marko Marušić.

Bolnica je počela s radom ovoga tjedna.

Zgrada je vrijedna 272 mil. kuna, od čega su 72 mil. osigurana iz EU fondova.

Prošla županijska vlast zadužila se 200 mil. kuna, pa Vlada isplaćuje godišnji anuitet od 17 milijuna kuna, a neslužbeno, tako će biti i sljedeće godine.

Velik novac treba uložiti i u opremanje bolnice, radi tek jedna četvrtina bolnice. Potrebno je uložiti još 70 milijuna kuna, a država je već uložila deset milijuna za postojeću opremu.

U sklopu su dnevne bolnice, kirurška poliklinika i hitan bolnički prijem, javila je Danijela Hegediš Preskočil iz Bjelovara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!