09:47 / 24.10.2018.

Autor: Dijana Mikulić/Martina Mišak/HRT

Uljanik deblokiran, Treći maj i dalje u blokadi - a radnici odlaze

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Radnici riječkog 3. maja i pulskog Uljanika još nisu dobili plaću i nastavljaju sa štrajkom.
Radnici riječkog 3. maja još nisu dobili plaću i nastavili su sa štrajkom. Prozivaju Upravu Uljanika da u 60 dana blokade nije napravila ništa za spas brodogradilišta. Račun im je blokiran, a ako se ne deblokira pokreće se stečaj. Državne institucije i država skinule su blokade sa računa 3. maja, međutim ostala su još dva strana i dva domaća dobavljača koji još blokiraju račun.

Sindikalni aktivisti fokusirani su na sve dobavljače i partnere da ne posegnu za otvaranje stečaja, na što imaju pravo jer teče 61 dan blokade tog računa. Izvršni odbor Sindikata metalaca Hrvatske susreo se s predstavnicima radnika Uljanika i riječkoga škvera. Kažu, došli su do zida. Pozvaju resorno ministarstvo i Vladu da se uključi u rješavanje problema brodogradnje umjesto, kako kažu, nesposobne uprave Uljanika koja je oba škvera dovela u ovu tešku situaciju. Stečaj ih ne zabrinjava toliko koliko strah od radničkoga nezadovoljstva ukoliko ostanu bez plaće za rujan.Trećega dana radnici Uljanika štrajkali su mirno, na svojim radnim mjestima. Neki od njih odlaze iz brodogradilišta. U dva dana 5 prijatelja brodomontera dalo je otkaz u Uljaniku. Oskudica i neizvjesnost su preteške. Jasenko Kapić kaže da je u kadrovskoj službi bio peti po redu. Kad je završio s papirima, vani ga je čekalo još sedam ljudi koji su čekali razduživanje.Oko 11.30 završio je sastanak štrajkaškog odbora s australskim brodovlasnikom Glenom Moroneyem. On želi da mu se dopusti da završi brod u roku, a zauzvrat je obećao da će financijski pomoći Uljaniku tako što će u Uljaniku sagraditi još tri do pet brodova iste veličine.

Uljanik je putem zagrebačke burze objavio kako mu je račun deblokiran. Blokiran je 2. listopada, kada su iz te tvrtke uz objavu o blokadi izvijestili i kako su u tijeku pregovori o njegovu deblokiranju. Uljaniku je račun bio u blokadi i u razdoblju od 29. do 30. kolovoza te od 3. do 13. rujna, kada je uslijedila deblokada i za isplatu plaća radnicima.

Ministar gospodarstva Darko Horvat rekao je da bi se tijekom dana mogla dogoditi deblokada računa, što je mali tračak nade. Potvrdio je da Danko Končar i njegova tvrtka Kermas energija pregovaraju s novim potencijalnim strateškim partnerom Uljanika, a radi se o australskom naručitelju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!