15:12 / 03.04.2019.

Autor: M.Š./Hina

Uljanik plovidba pod istragom zbog sumnje u nezakonitosti

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Tvrtka Uljanik plovidba je pod istragom zbog sumnje u nezakonitosti u poslovnim aranžmanima koje je imala s 3. majem.
Tvrtka Uljanik plovidba je pod istragom zbog sumnje u nezakonitosti u poslovnim aranžmanima koje je imala s 3. majem, no te sumnje u toj kompaniji smatraju neosnovanima, izvijestila je Uljanik plovidba u srijedu.

Uljanik plovidba danas je zaprimila rješenje o provođenju istrage protiv društva zbog navodne sumnje da je zbog radnji koje se stavljaju na teret bivšoj odgovornoj osobi, a na temelju zaključenog Sporazuma o suradnji na zajedničkoj provedbi projekta izgradnje četiriju broda koje će 3. maj brodogradilište graditi za domaće naručitelje, društvo potencijalno ostvarila navodno nepripadajuću imovinsku korist od 57,96 milijuna kuna, izvijestili su iz pulske brodarske tvrtke putem Zagrebačke burze. 

- Istraga u odnosu na društvo kao pravnu osobu određena je isključivo zato što je ista istraga određena protiv bivše odgovorne osobe u društvu i njezina je izravna posljedica, navodi se u priopćenju. 

Naime, u akciji Uljanik privedeno je 12 osoba osumnjičenih za zloporabu u gospodarskom poslovanju i subvencijsku prijevaru, počinjene na štetu brodogradilišta u Puli i Rijeci i državnog proračuna, a među uhićenicima je i direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić.

Uljanik plovidba u današnjem priopćenju izričito osporava bilo kakvo navodno neosnovano stjecanje imovinske koristi u bilo kojem iznosu, navodeći da na temelju sporazuma s 3. majem zapravo potražuje naknadu štete od 80,08 milijuna kuna.

Uljanik plovidba je 7. ožujka, prema Zakonu o parničnom postupku, Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci, i to kao nužnu predradnju pokretanja sudskog postupka protiv RH radi isplate, podnijela zahtjev za mirno rješavanje spora vezano za naknadu štete u iznosu od 80,08 milijuna kuna, koju je tvrtka pretrpjela upravo iz toga sporazuma, zaključuje se u objavi koju potpisuje novi direktor Uljanik plovidbe Igor Budisavljević

Budisavljević je za čelnog čovjeka Uljanik plovidbe imenovan prošli četvrtak, 28. ožujka, nakon što je ostavku na mjesto direktora te brodarske tvrtke dao Pavletić.

Dva dana prije, 26. ožujka, u akciji Uljanik, uz Pavletića, privedeni su bivši predsjednik Uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda, bivši predsjednik Uprave Uljanik grupe Anton Brajković, bivši članovi Uprave Marinko Brgić i Veljko Grbac, predsjednik Uprave 3. maja Maksimilijan Percan, direktor Uljanik Shipmanagmenta Darko Šorc, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc, direktor Uljanik Pomorstva za usluge Elvis Pahljina, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Eduard Milovan te bivši direktori 3. maja Zdravko Pliško i Domagoj Klarić.

Njih se sumnjiči da su počinili više kaznenih djela protiv gospodarstva - zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju te jednog kaznenog djela subvencijske prijevare.

Osnovano se sumnja da su kaznena djela počinjena na području Rijeke i Pule od siječnja 2010. do sredine listopada 2017. na štetu jednog trgovačkog društva iz Rijeke i jednog iz Pule te državnog proračuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!