Uljanikovci: Imamo punu podršku predsjednice

27.03.2019.

11:19

Autor: HRT

Fotografija: Matija Habljak/PIXSELL

Fotografija: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predstavnici radnika Uljanika stigli su iz Pule u Zagreb, gdje ih je primila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.
Predstavnici radnika Uljanika u Zagrebu su se sastali s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović. S Pantovčaka su priopćili da je predsjednica, među ostalim, izrazila puno razumijevanje za nastojanja radnika da se ova neodrživa situacija riješi i da se što prije donese odluka o sudbini brodogradilišta.

- Kazneno prijavljeno Uljanikovih 12 - evo za što se točno terete

- Tražimo ono što je omogućeno drugim brodogradilištima - restrukturiranje i od predsjednice smo dobili punu podršku. Predsjednica je kazala kako će izvijestiti Vladu o našem današnjem razgovoru i od njih tražiti da postupe onako kako je najbolje za brodogradnju, izjavio je nakon sastanka predsjednik Štrajkaškog odbora Uljanika Boris Cerovac. Dodao je kako nema novih momenata te da Vlada zna sve brojke - samo se čeka konačna odluka.Ured predsjednice: Odluka što prije, brodogradnja bitna

Nakon sastanka iz Ureda predsjednice je objavljeno priopćenje u kojemu se predsjednica založila za što prije donošenje odluke o sudbini brodogradilišta. Pozvala je da glavni kriteriji za odluku budu održivost i konkurentnost brodogradnje kao jedne od tradicionalnih i strateških grana hrvatskog gospodarstva usmjerenih na izvoz. Smatra da je samo održivim modelom poslovanja moguće očuvati radna mjesta i osigurati plaću radnicima. U priopćenju se dodaje kako Kolinda Grabar Kitarović očekuje da se uđe u trag novcu koji je nestao i da se vrati u državni proračun, a da svi odgovorni za ovakvo stanje odgovaraju."Želimo program restrukturiranja i da nam se isplate plaće"

Sindikati su krajem prošlog tjedna pozvali predsjednicu Republike u Pulu kako bi se osobno uvjerila u teško stanje u kojem su već sedam mjeseci radnici Uljanika zbog neisplate plaća, a ona im je izrazila potporu i pozvala na razgovor u svoj ured u Zagrebu. Uoči sastanka Boris Cerovac je kazao kako bi volio da "rješenje bude za nas pozitivno, da bude rješenje s programom restrukturiranja i da nam se odmah isplate plaće".

- Mi tražimo potporu od bilo koga koji nam ju je spreman dati i koji ima trunku razuma i razmišljanja da brodogradnja nije, kako nas proglašavaju, rupa bez dna, već je to jedina strateška industrija u Hrvatskoj, rekao je član nadzornog odbora Uljanika iz redova zaposlenika Samir Hadžić. "Neka istraže sve. Volio bih da ljudi koji su krivi za to i plate, a oni koji nisu da ne budu u to umiješani. Trebamo pustiti institucije da odrade svoj posao", dodao je.- Mislim da bi predsjednica mogla puno pomoći. Ona je vrhovna zapovjednica oružanih snaga. Mi možemo i za vojsku raditi, samo netko to mora u ovoj zemlji posložiti kako treba, naglašava Đino Šverko, član Štrajkaškog odbora Uljanika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!